Hoe maak je een goed werkstuk?

Op deze website heb je vast al heel wat interessante onderwerpen gevonden in waar je een werkstuk over zou kunnen maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je werkstuk er goed verzorgd uitziet en vast en zeker een hoog punt van jouw leraar krijgt?

Hier zijn enkele tips die jou hopelijk verder op weg zullen helpen:

Kies een onderwerp

Kies een onderwerp dat je interessant vindt en waar je denkt genoeg informatie over te vinden. Let wel op dat het niet een al te uitgebreid onderwerp is. Over onderwerpen als "Israel" of "Israelische geschiedenis" is zoveel te vertellen dat je daar een hele bibliotheek mee kan vullen. Je kunt dus beter een onderwerp als bijvoorbeeld "dieren in Israel" kiezen. In ons leesgedeelte kan je al wat inspiratie opdoen.

Vind je het nog steeds erg moeilijk om een goed onderwerp te vinden? Probeer dan eens te bedenken wat jijzelf leuk vindt op het moment. Speel je een muziekinstrument? Zit je op sport? Kijk je graag televisie? Lees je graag? Vind je geschiedenis interessant? Vind je religie interessant? Houd je van dieren?

Als je dan iets hebt gevonden wat je leuk vindt, bijvoorbeeld dieren, dan kan je verder gaan en het koppelen met Israel. Wat voor een dier vind je leuk? Zijn deze er ook in Israel? Misschien vind je de ooievaar wel leuk. Die komt in de zomer naar Europa, naar landen zoals Nederland, en vertrekken in de winter naar het verre Zuid-Afrika. Maar omdat het zo ver weg is, rust de ooievaar uit in Israel. Kijk maar eens in onze klikkaart.

Misschien kan je een dier uitkiezen dat in Israel leeft en die je dan ook nog in de dierentuin in België of Nederland kan vinden. Dan kan je dat dier opzoeken en er foto's van maken.

Als je niets met dieren hebt, maar misschien meer iets met religie, dan zou je naar een museum kunnen gaan die over religie informatie geeft. Bijvoorbeeld het Joods Historisch Museum, het Bijbels Museum (beiden in Amsterdam) of het Museumpark Orientalis (bij Nijmegen) bezoeken waar je heel veel informatie vindt.

Schets een opzet van het werkstuk

Bedenk een goede titel voor je werkstuk en deel je werkstuk alvast in in hoofdstukken. Het brengen van structuur in je werkstuk zal je helpen bij het schrijven over het onderwerp. Houd in je achterhoofd dat het hier maar om een schets gaat. Je kan een titel en hoofdstukken altijd nog aanpassen als je je later realiseert dat je een betere opzet weet. Vergeet niet om ook alvast een inhoudsopgave en een overzicht van gebruikte bronnen aan te maken. De inhoudsopgave baseer je op de hoofdstukken en het overzicht vul je in met bronnen (bijvoorbeeld de website van MiniCidi), die je voor je werkstuk geraadpleegd hebt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nadat je een voor jou interessant onderwerp gevonden hebt en een eerste schets van een opzet hebt gemaakt, ga je op zoek naar informatie. Natuurlijk biedt onze site al veel informatie voor als je een werkstuk gaat maken over iets dat met Israel te maken heeft, maar je zou ook verder moeten snuffelen in boeken, tijdschriften en kranten, of op het internet. Toegang tot deze informatiebronnen vind je zeker bij een bibliotheek bij jou in de buurt.

Vindt correcte en betrouwbare informatie op het Internet

Om te voorkomen dat je werkstuk onzin bevat, moet je weten hoe je goed moet zoeken en hoe je de informatie leest. Belangrijker is nog het goed kunnen beoordelen of je te maken hebt met betrouwbare informatie. Enkele tips hiervoor:

  1. Zoek op het Internet niet alleen met behulp van Google. Hoewel deze zoekmachine veel resultaten geeft, geeft ze niet alle informatie die voor handen is. Andere zoekmachines die je bijvoorbeeld kan gebruiken zijn Davindi, Yahoo of Vinden.nl.
  2. Gebruik de juiste zoektermen in een zoekmachine. Als je informatie wilt hebben over bijvoorbeeld "sportbeoefening in Israel", is het niet verstandig om in een zoekmachine een hele vraag als bijvoorbeeld "Waar kan ik sport beoefenen in Israel?" in te typen. Gebruik liever losse woorden. Het typen van "sport Israel" zal je al veel sneller op weghelpen naar juiste informatie over sport in Israel.
  3. Beperk je zoekresultaten met behulp van het -teken (= het min-teken). Soms krijg je met een onderwerp veel overbodige informatie in de zoekmachines te zien. Zo kan het zijn dat als je bijvoorbeeld informatie wilt hebben over de (fictieve) toneelspeler Jan de Vries, je er nauwelijks informatie over kan vinden, omdat bijna alle resultaten over een schilder Jan de Vries gaan. Wat je dan het beste in de zoekmachine kan invullen is: "Jan de Vries -schilder". Dan laat je de zoekmachine weten dat je alles dat met Jan de Vries te maken heeft, wilt zien, maar waar niet op de gevonden websites het woord schilder in voor komt. De kans is nu groter dat je wel resultaten te zien krijgt over de toneelspeler Jan de Vries. 
Schrijf helder en begrijpbaar

Gebruik geen woorden die je zelf niet (goed) begrijpt. Als je dat namelijk wel doet, kan het zijn dat je het woord verkeerd gebruikt en je tekst daarmee onbegrijpelijk wordt. Ook moet je ervoor zorgen dat je zinnen niet al te lang zijn en moet je woorden niet onnodig herhalen. Het woord "huis" kan je bijvoorbeeld al in een volgende zin vervangen door "woning" of "gebouw". Schrijf ook niet alles achter elkaar. Als je iets over een nieuw onderwerp gaat schrijven, laat dan een regel open of verzin een kopje dat je erboven kunt zetten.

Kopieer teksten niet letterlijk

Bij het maken van een werkstuk is het niet de bedoeling dat je letterlijk tekst overschrijft. Probeer in je eigen woorden op te schrijven wat je gelezen hebt. Je mag natuurlijk wel bronnen citeren, maar dan moet je niet vergeten dit juist aan te geven. Als je bijvoorbeeld een gedeelte uit onze website citeert, meld je direct in de tekst het CIDI als informatiebron! Als je onze website gebruikt hebt, maar alles in eigen woorden hebt verwoord, meld je CIDI alleen in het overzicht van gebruikte bronnen.

 Geef je werkstuk een mooi uiterlijk

Als je klaar bent met schrijven, is je werkstuk nog niet af. Die is pas af als je er mooie plaatjes en foto's bij gevonden hebt. Wat betreft Israel vind je rechts van deze tekst een paar links naar plaatjes die je kan gebruiken. Je mag natuurlijk ook de plaatjes uit onze eigen albums (waar steeds meer foto's op komen te staan) gebruiken. Vergeet dan niet te noemen dat je het plaatje van onze website gehaald hebt!

Als laatste maak je een mooie kaft. Hierop zet je je naam en de titel van het werkstuk. Veel succes!