Wetenschap en technologie

  Ga terug naar het overzicht

 

50 procent meer zonne-energie

Kopafbeelding

7 augustus 2012 - Het Israelische bedrijf BSolar bekeek de huidige zonnepanelen met een loep en het bedrijf zag mogelijkheden om de opbrengst van zonne-energie te verhogen. BSolar heeft een methode ontwikkeld waardoor het mogelijk is ook de achterkant van een zonnepaneel effectief mee te laten werken met het vangen van zonlicht. Het bedrijf noemt het het dubbelzijdige zonnepaneel en deze zal minimaal 50% meer energie leveren als vandaag de dag uit zonnepanelen wordt gewonnen.

Israel gaat mogelijk eilanden bouwen

Kopafbeelding

18 juni 2012 - Het Israelische kabinet heeft gesproken over plannen om meerdere eilanden voor de kust van Israel aan te gaan leggen. Het kabinet blijkt serieus over de plannen na te denken want zij heeft een comité de opdracht gegeven de mogelijkheden voor de inpolderingen te onderzoeken. Milieugroeperingen zijn niet positief over de mogelijke bouwactiviteiten langs de kust.

Branson gaat Israelische watertechnologie verkopen

Kopafbeelding

5 juni 2012 - De welbekende Britse zakenman Richard Branson gaat Israelische technologie gebruiken in zijn nieuwe tak van zijn immer groeiende bedrijf, de Virgin Groep. Branson heeft altijd veel aandacht gekregen in media. Sir Richard is een fervent avonturier en staat bekend om zijn eigenzinnige manier van leven.

Vis uit de Israelische woestijn

Kopafbeelding

9 mei 2012 - Vis is een van de grootste voedselbronnen van de mens, tevens is de visserij wereldwijd voor veel mensen de voornaamste inkomstenbron. Volgens de Verenigde Naties wordt ruim 80% van de wereldpopulatie van vissen bedreigd door overbevissing en in het ergste geval worden vissoorten met uitsterving bedreigd. In de Scandinavische landen maken ze om deze reden al tientallen jaren gebruik van vis kwekerijen, zodat de natuurlijke populaties niet in gevaar komen. Nadeel van deze kwekerijen is dat er veel afval ontstaat wat direct in de zee terecht komt, waardoor het milieu schade zal oplopen.

Israelische watertechniek gewild in India

Kopafbeelding

27 april 2012 - India bekijkt de mogelijkheid of het Israelische technologie kan gebruiken voor een nationaal project. De regering van India heeft aangegeven dat zij de Ganges rivier schoon wil gaan maken. De Ganges rivier wordt door Hindoes beschouwd als een heilige rivier. De Ganges wordt veelvuldig gebruikt voor rituelen, zowel langs de oever als in de rivier zelf. De rivier is tevens één van de meest belangrijke bronnen voor drinkwater in India. De rivier is door het veelvuldige gebruik vervuild geraakt en een voorname bron geworden voor infecties en ziektes.

De nieuwe batterij: slakken en kakkerlakken

Kopafbeelding

20 maart 2012 - Onderzoekers van de Clarkson Universiteit, in New York, en de Israelische Ben-Gurion Universiteit hebben een manier gevonden om een slak als energiebron te gebruiken. De onderzoekers, onder leiding van professor Katz, hebben kleine brandstofcellen geïmplanteerd in slakken. De brandstofcellen, die elektriciteit opwekken, halen hun energie uit de glucose en zuurstof die in het bloed van de slak aanwezig is. Het is de eerste keer dat het onderzoekers gelukt is om elektriciteit op te wekken uit het lichaam van een levend wezen.

Papier maken van rioolwater

Kopafbeelding

15 maart 2012 - De meeste kladblokken worden al tientallen gemaakt van papier dat nog maar voor een klein gedeelte uit hout bestaat. Een nieuwe Israelische uitvinding, van het bedrijf Applied CleanTech, gaat nog een stapje verder. Papier kan nu gemaakt worden van rioolwater, waarbij het ook is gelukt om het papier niet te laten ruiken naar het riool.

Zeewier als brandstof

Kopafbeelding

15 maart 2012 - Wetenschappers van meerdere Israelische Universiteiten zijn op weg een andere bron van energie aan te boren dan de fossiele brandstof waar wij nu gebruik van maken, olie en kolen bijvoorbeeld. De zoektocht leidde naar zeewier. Veel alternatieve energiebronnen zijn gebaseerd op planten, zoals tarwe. Het is een verspilling van landbouwgrond en het beperkt de wereld voedsel productie. Dit terwijl de wereldbevolking nog steeds groeit en er in sommige gebieden in de wereld nog steeds honger geleden wordt.

Eieren gebruikt voor reclame boodschappen

Kopafbeelding

9 maart 2012 - Dorot, een Israelisch bedrijf, produceert al jaren met succes vers bevroren specerijen. Het bedrijf neemt nu een nieuwe stap om zijn naamsbekendheid te vergroten, het gaat adverteren op verse eieren. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van een nieuwe druktechniek die is ontwikkeld in de Verenigde Staten, door het bedrijf HPT. De druktechniek is speciaal ontwikkeld voor het drukken van boodschappen op verse eieren.

Schoon water in de ruimte dankzij Israelische Professor

Kopafbeelding

8 maart 2012 – Professor Avraham Domb, van de Hebreeuwse Universiteit te Jeruzalem, is al jaren bezig met de ontwikkeling van antibacteriële middelen. Bacteriën worden steeds sterker en beter bestand tegen onze bestrijdingsmiddelen, waardoor ze steeds moeilijker te doden zijn. Het gaat hier om bacteriën waar de mens ziek van kan worden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf de professor de kans een experiment uit te laten voeren op de laatste Space Shuttle missie ooit. Dit was in de zomer van 2011 met het ruimteveer Atlantis. Het experiment bleek een succes.

Planten die 'praten'

Kopafbeelding

6 maart 2012 - We hebben allemaal weleens gehoord dat het afspelen van muziek of het praten tegen een plant een positieve invloed kan hebben op de groei van de planten. Biologen geven aan dat dit het gevolg is van de trillingen van het geluid waar je een plant aan blootstelt. Wetenschappers willen nu ook weten of planten onderling kunnen communiceren, ‘praten’. Kort geleden zijn er twee onderzoeken geweest naar dit ‘praten’. Uit beide onderzoeken blijkt dat planten met elkaar communiceren op manier die wij lang niet konden begrijpen.

Oprichter Facebook helpt Shimon Peres met pagina

Kopafbeelding

24 februari 2012 - Shimon Peres, de president van Israel, heeft zich aangemeld bij Facebook. David Zuckerberg, de oprichter van Facebook, voelt zich vereerd met deze aanmelding en helpt Peres met het maken van zijn pagina op de sociale netwerksite. De reden waarom de 88 jarige president van Israel de stap neemt naar Facebook is om met mensen in contact te komen.

De poepschepper 2.0, AshPoopie

Kopafbeelding

21 februari 2012 - Professor Oded Shoseyov van de Hebreeuwse Universiteit denkt de poepschepper 2.0 te hebben uitgevonden. Veel mensen vinden het vies om tijdens het uitlaten van de hond zijn poep op te ruimen. Je moet bukken, met een plastic of papieren zakje de uitwerpselen oppakken en deze in een vuilnisbak gooien. Het is zeker geen frisse exercitie, het stinkt en je zakje kan scheuren met alle gevolgen van dien.

Drijvende zonnepanelen

Kopafbeelding

17 februari 2012 - Energiebedrijven zijn in wereldwijde concurrentie om land te bemachtigen voor plaatsing van hun zonnepanelen. Het Israelische bedrijf Solaris Synergy bekeek het probleem en denkt de oplossing te hebben gevonden. Het aardoppervlak bestaat voor het grootste gedeelte uit water en het bedrijf dacht toen, waarom maken we geen gebruik van deze ruimte. Zij hebben nu drijvende zonnepanelen ontwikkeld.

Open dag op de Tel Aviv Universiteit

Kopafbeelding

14 februari 2012 – Gisteren was de druk bezochte open dag van de Tel Aviv Universiteit, er kwamen 12.000 jongeren om te kijken of zij naar deze Universiteit willen het komende academische jaar. De potentiële nieuwe kregen de gelegenheid om te spreken met lesgevend en administratief personeel. Tevens was er ruimte om te praten met alumni (afgestudeerden) en studenten. De Tel Aviv Universiteit is de grootste van Israel en er volgen bijna 30.000 studenten college.

Hollandse tulp inspiratie voor Israel

Kopafbeelding

13 februari 2012 - De 115 foot, ongeveer 35 meter, hoge tulp is een echte blikvanger en zou niet misstaan in een museum voor moderne kunsten. De tulp is een ontwerp van AORA, een Israelisch bedrijf op het gebied van zonne-energie, en herbergt zonnecollectoren. Ruim 50 spiegels staan rondom de tulp en de weerkaatste zonnestralen worden opgevangen door de tulp, die nu energie kan opwekken.

Zeldzame Marokkaanse olie nu vanuit Israel

Kopafbeelding

10 februari 2012 - Argan olie is rijk aan vitamine E en andere gezonde elementen. De olie wordt de afgelopen tien jaar veelvuldig gebruikt door diëtisten, chemische onderzoekers, koks en zelfs kappers. Het enige probleem met de olie was dat het moeilijk te verkrijgen is. De Argan boom doet er 15 jaar over om de noten te produceren die nodig zijn voor de olie.

Waterbesparing in Israelische steden

Kopafbeelding

7 februari 2012 - Volgens het Israelische bedrijf ‘Stream Control’ gaat per jaar 40% van al het beschikbare water verloren. De hoofdreden hiervoor zijn lekkages in de waterleidingen. Over heel de wereld hebben waterleiding bedrijven te maken met water verlies door lekkages. Dit wereldwijde water verlies komt in geld neer op 14 miljard dollar, ruim 10 miljard Euro.

Troep uit het raam gooien zonder schuldgevoel

Kopafbeelding

6 februari 2012 - Een Israelische bedrijf, TIPA, ontwikkelt verpakkingmateriaal van biologisch afbreekbaar materiaal. Binnen 180 dagen gaat het verpakkingsmateriaal ‘verloren’, zonder negatieve gevolgen voor het milieu. De afbreektijd van deze verpakking is te vergelijken met die van een sinaasappel of banaan.

Planten aanpassen op een droog klimaat

Kopafbeelding

23 januari 2012 - Israel heeft de afgelopen week te maken gehad met veel regen, na een erg lange droge periode. De regen van zondag resulteerde zelfs in een stijging van 3 centimeter in het Meer van Kinneret (Galilea). Toch blijft het waterpeil nog steeds 4,5 meter onder de rode lijn staan. De rode lijn geeft aan waar het waterniveau zich idealiter zou moeten bevinden.

Internet voor ouderen

Kopafbeelding

12 januari 2012 - Het Israelische bedrijf Intutula heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van een internet browser die totaal gericht is op ouderen. De nieuwe technologie wordt IntuNET genoemd. Het bedrijf Intutula hoopt dat door deze techniek de ouderen het internet zullen gaan omarmen. IntuNET is in vergelijking met andere browser’s beter geschikt omdat het speciaal is aangepast op de behoeften en het tempo van deze groep.

LED licht niet goed voor de mens

Kopafbeelding

12 januari 2012 - Maan- en sterrenlicht zijn niet alleen maar romantisch en leuk om naar te kijken, volgens een internationaal onderzoeksteam. Aan het onderzoek werkten ook Israelische onderzoekers. Het natuurlijke licht van de nacht blijkt veel gezonder dan het harde kunstlicht waar onze straten mee verlicht worden. Vooral het witte licht van LED lampen blijkt de hersens te onthouden van de productie van Melatonine. Melatonine is verantwoordelijk voor onze natuurlijke klok, gedrag en gezondheid.

Milieuvriendelijk bouwen in Tel Aviv

Kopafbeelding

4 januari 2012 - Na vele jaren van onderzoek en voorbereiding hebben een aantal bedrijven de handen ineengeslagen om een milieuvriendelijk gebouw te ontwerpen. In het gebouw zal gebruik gemaakt gaan worden van water en energie besparende technieken. De ontwerpers hopen dat zij met dit milieuvriendelijke gebouw veel architecten zullen inspireren om Eco vriendelijk te gaan ontwerpen en bouwen.

Groen drinkwater in Israel

Kopafbeelding

22 december 2011 - In Israel is afgelopen week een nieuwe methode gepresenteerd om de productie van drinkwater uit zeewater goedkoper te maken. Het bedrijf ‘IDE Technologies’ heeft een mobiele installatie ontworpen. Het bedrijf is opgericht in de jaren ’60 en gaat uit van de droom van Ben Gurion. De droom van Israel’s eerste president was om technologie aan te wenden om de oceanen te veranderen in een bron van betaalbaar water.

Israelisch team doet mee met wedstrijd naar de maan

Kopafbeelding

8 december 2011 - De ‘Google Lunar X PRIZE’ is een initiatief van Google om een nieuw tijdperk van maan onderzoek te stimuleren. Google biedt, met een totaal prijzengeld van 30 miljoen dollar, de grootste internationale aanmoedigingsprijs ooit aan.

Eerste raket bestendige kinderziekenhuis geopend

Kopafbeelding

7 december 2011 - Het Centrum voor de gezondheid van kinderen in Safed werkt samen met het IDF om een raket bestendig kinderziekenhuis te maken. De verwachting is dat de bouw van het Centrum binnen drie jaar is afgerond en ongeveer 83 miljoen NIS zal kosten. Ook is er een nieuwe medische faculteit geopend die is gekoppeld aan de Bar-Ilan Universiteit.

Israelier wint Nobelprijs voor Scheikunde!

Kopafbeelding

5 oktober 2011 - De Nobelprijs voor de Scheikunde zal dit jaar worden uitgereikt aan Daniel Schechtman. Hij krijgt de onderscheiding omdat hij quasi-kristallen heeft ontdekt. De Zweedse Academie voor Wetenschappen, verantwoordelijk voor de uitreiking van de Nobel prijzen, heeft dit vandaag bekend gemaakt. Schechtman krijgt een medaille met bijbehorende oorkonde en zal een bedrag ontvangen van 1,1 miljoen euro.

Google Street View Israel!

Kopafbeelding

14 september 2011 - Google gaat de komende weken met auto’s en trikes op pad om foto’s van straten en lokaties te maken. Google gaat deze foto’s de komende maanden op elkaar aan laten sluiten zodat wij ook via Google Maps de Street View optie te gebruiken voor Israel. Meir Brand van Google Israel: “over een paar maanden zal Israel ook deel uitmaken....