Surfen in Israel

Afgelopen weekend won Lee korzits de gouden medaille met windsurfen in Perth. Een opmerkelijke prestatie wanneer men kijkt hoe lang er in Israel wordt gesurft. Voordat surfplanken gemeengoed waren langs de kust van Israel was er de Hasakeh. De Hasakeh is een soort platform, groter dan een surfplank, waar men in kan gaan staan en peddelen. Sinds de jaren dertig wordt de Hasakeh gebruikt door de strandwachten.

Twee verklaringen zijn in omloop over het ontstaan van de banaan-vormige houten boot, Hasakeh. De eerste verklaring wijst naar de overeenkomst met de boot die Arabische vissers gebruikten, en de andere verklaring is dat de Hasakeh gebaseerd is op het uit 1926 stammende ontwerp van Tom Blake. Tom Blake was een legendarische surfer en zijn ontwerp uit 1926 draagt nog steeds zijn naam. Veel surfers beleven nog steeds veel plezier aan de “Tom Blake Hollow Board."

              

                    Tom Blake                                               Hasakeh van Israelische Reddingsbrigade

Het ‘echte’ surfen kwam in Israel via Dorian “Doc” Paskowitz, een Amerikaanse arts en enthousiast surfer. Hij bezocht Israel in 1956 en bleef hier omdat hij verliefd werd op de kust van Israel en de mooie golven. “Doc” ging zich nu volledig richten op het surfen en maakte van het strand van Tel Aviv zijn surfbasis. Hier vormde zich ook zijn droom, “Doc” wilde dat een ploeg Israeli’s mee zou doen aan de Olympische Spelen. Hij importeerde hierop zes lange surfplanken en ging aan de slag.  

De sport bleef groeien in Israel en de droom van “Doc” werd door surfer Gal Fridman werkelijkheid gemaakt. Gal, wat in het hebreeuws golf betekent, won brons tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. Hier bleef het niet bij, Gal won zijn tweede medaille tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004. Gal won toen goud. Hiermee werd Gal Fridman de meest succesvolle Olympische atleet die Israel ooit heeft voortgebracht. 

     

    Dorian "Doc" Paskowitz (m) in 2007                               Gal Fridman in actie

 

Zie ook Nieuws 12 december 2011: Israelische zeilster pakt goud in Perth!