Oranje-spelers ontroerd door Auschwitz

6 juni 2012 - De voetballers van het Nederlandse elftal hebben woensdag een bezoek gebracht aan het Nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De spelers verklaarden achteraf dat ze zeer onder de indruk waren.

 Vernietigingskamp Auschwitz

Vrijdag 8 juni begint het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne. Het Nederlandse elftal verblijft daarom in de Poolse stad Krakau wat op een steenworp afstand ligt van Auschwitz. In de Tweede Wereldoorlog zijn daar ruim 1,1 miljoen Joden vermoord, voornamelijk door vergassing.

 Europees Kampioenschap voetbal in Polen & Ukraine

De oranje-selectie was onlangs tijdens het trainingskamp in het Zwitserse Lausanne al goed voorbereid op het bezoek door cultuurhistoricus Herman Pleij. Het kamp kan behoorlijk overweldigend zijn en mede daardoor is het belangrijk dat iedereen vooraf goed geïnformeerd is.

 Thuis en uitshirt van het Nederlands Elftal 2012

Na het bezoek lieten verschillende spelers weten geraakt te zijn, vooral de gaskamers maakten diepte indruk. ‘Dit mogen we nooit vergeten’ twitterde John Heitinga. Ook Ron Vlaar liet via het internetmedium van zich horen: ‘Net in Auschwitz geweest, geen woorden te vinden die beschrijven wat dat met je doet’.

 Auschwitz Birkenau

Oranje is niet het enige voetbalteam dat de reis maakt richting Auschwitz. Eerder bracht ook al een kleine delegatie van het Duitse elftal een bezoek aan het kamp. Ongeveer tegelijkertijd met de spelers van Nederland was ook de selectie van Italië aanwezig.