Israeli redt Turk op de Mount Everest

29 mei 2012 - De bekoelde politieke relatie tussen Israel en Turkije zorgden de afgelopen jaren voor veel emotionele reacties. Twee bergbeklimmers bewezen echter op de flanken van de Mount Everest dat politiek er niet altijd iets toe doet.

Mount Everest

De 24-jarige Nadav Ben-Yehuda, in het dagelijks leven student rechten, was bezig met een poging de jongste Israëlische bergbeklimmer te worden die op de top van de Mount Everest zou staan. Driehonderd meter onder de top van de berg stuitte hij op de 46-jarige Turk Aydin Irmak die op sterven na dood was. De bergbeklimmers hadden al eerder in het basiskamp vriendschap gesloten. Ben-Yehuda bedacht zich geen moment en nam de ernstig verzwakte Irmak op zijn schouders.

Mount Everest

De tocht naar beneden duurde acht uur. Ben-Yehuda moest zijn handschoenen uitdoen om Irmak beter te kunnen tillen wat hem waarschijnlijk een paar vingers zal kosten. Ook brak het zuurstofmasker van de Israeli toen hij bijna beneden was. Zuurstofmaskers blijken in dit barre klimaat vaker te breken. Ben-Yehuda dacht dat zijn reddingspoging ging mislukken, maar op datzelfde moment zag hij een groep klimmers die bezig waren met de tocht omhoog. De Israeli schreeuwde en trok daarmee hun aandacht. Dankzij de hulp van deze klimmers kon de reddingsactie voltooien.

Nadav Ben-Yehuda en Aydin Irmak

Eenmaal aangekomen in het laaggelegen kamp 4 bracht een helikopter de mannen naar een ziekenhuis in de buurt. Ben-Yehuda stelde geen enkele spijt te hebben van zijn reddingsactie of gemiste recordpoging, zeker niet als een mensenleven op het spel staat. Irmak herstelt voorlopig in Nepal. Hij verklaarde dat Ben-Yehuda een brug tussen beide landen heeft geslagen. Politiek doet er volgens hem niet toe. Het enige wat belangrijk is, is de menselijke natuur.