Honderdjarige draagt vlam in Londen

11 mei 2012 - Zeven jaar geleden werd bekend dat de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen worden gehouden. Londen stond op zijn kop toen het nieuws naar buiten werd gebracht en er ontstonden in de straten van de stad spontaan volksfeesten. Gisteren was de dag dat in Griekenland in Olympia, de geboorteplaats van de Olympische Spelen, de vlam met veel ceremonieel vertoon werd aangestoken. De vlam gaat nu op weg naar Engeland, waar acht duizend mensen klaar staan om in een zeventig dagen durende estafette het Olympisch stadion te bereiken voor de openingsceremonie. De oudste vlamdrager is Dinah Gould, lid van de liberaal Joodse Gemeente in Barnet. 

Dinah Gould, de oudste vlamdrager ooit

Mevrouw Gould zal 100 jaar zijn wanneer zij de vlam in handen krijgt en een stukje zal gaan rennen. Gould rent nog regelmatig en geeft ook nog steeds sportles aan bewoners van haar flat. Zij zal één van de twaalf joden zijn die met de vlam door London zullen gaan lopen. Onder de twaalf zit ook de gehandicapte Simon Davies, 36 jaar oud, die de vlam in zijn elektrische rolstoel zal vervoeren. Davies woont in een Joods verzorgingshuis in Engeland omdat hij niet kan lopen en praten. De 67-jarige Leslie Johnson, leidend aan Alzheimer, was jarenlang zanger bij de New North Londen Synagoge en werd door zijn schoonzoon opgegeven als vlamdrager. Johnson vind het een hele eer dat hij is uitgekozen de vlam te dragen. De veertien jarige Chloe Greenberg, een talentvol sporter, heeft zelfs haar vakantie naar Israel laten schieten om met de vlam te lopen.

Dinah Gould met de burgemeester van Londen Boris Johnson

De overige vlamdragers in Engeland zijn: Jo Hyms, Aryeh Sufrin, Michael Seres, Ricky Kaplan, Daniel Grant, Dr. Alan Naftalin, Nick Tiller en de 87 jarige Paul Freedman is de laatste die de 100 meter zal afleggen met de vlam. Freedman zal waarschijnlijk geen probleem hebben met deze afstand, in zijn leven heeft hij namelijk al tientallen marathons. Na de Olympische Spelen zullen de Paralympics gehouden worden, de Olympische Spelen voor mensen met een handicap. De vlam zal dan door Alexandra Cowan worden gedragen. Cowan zit in een rolstoel door een spierziekte en heeft de eer gekregen de vlam te dragen voor haar inzet voor gehandicapten. Zij heeft zich bijvoorbeeld ingezet om de plaatselijke synagoge rolstoelvriendelijk te krijgen.