Gilad Shalit bij basketbal wedstrijd

27 januari 2012 - Gilad is  nu meer dan drie maanden weer thuis na zijn vrijlating uit Hamas gevangenschap. De afgelopen drie maanden heeft hij tot rust kunnen komen in zijn ouderlijk huis in Mitzpe Hila. Donderdagavond heeft hij een basketbal wedstrijd bijgewoond van het team waar hij een grote fan van is, Maccabi Tel Aviv. Het basketbal team had hem, direct na zijn vrijlating, uitgenodigd als eregast. Dit is een van de eerste keren dat hij zich in zo’n grote mensenmassa laat zien.   

De reden dat het zo lang duurde voordat Gilad op de uitnodiging van zijn favoriete team inging, was het dokters advies. De dokters vonden het gewoon te vroeg voor hem om zich in zo’n grote groep te begeven. Hij heeft meer dan vijf jaar in gevangenschap en isolatie gezeten, en dit heeft invloed op iemand zijn geest. De afgelopen drie maanden is hij geleidelijk in contact gebracht met meer mensen en zijn vrienden. Dat Gilad de wedstrijd volgde was een grote stap voorwaarts in zijn herstelproces.    

                                   

                                                 Het team van Maccabi Tel Aviv

Maccabi Tel Aviv had grote plannen voor Gilad. Het basketbal team had hem uitgenodigd in de kleedkamer, zodat hij kennis zou kunnen maken met alle spelers. Daarna zou hij samen met de spelers het veld betreden. Tot vlak voor de wedstrijd bleef het onduidelijk of hij wel aanwezig was. Gilad had besloten de wedstrijd vanaf de tribune te volgen met een aantal van zijn beste vrienden. Het was voor Gilad nog net een stap teveel om zich zo in de schijnwerpers te zetten en hij gaf aan te genieten vanaf de plek waar hij zat.

              

               Macabbi Tel Aviv tegen Barcelona                             Gilad Shalit op tribune

De avond was spannend voor de Israelische basketbal club en de fans genoten zichtbaar. De wedstrijd was op Europees niveau tegen Barcelona. De ruststand was 29-29, dus alles lag nog open voor de tweede helft. Barcelona won de wedstrijd uiteindelijk met 57-71.