Duiken in de Dode Zee

23 februari 2012 - De Dode Zee is nog vrijwel ontontgonnen op het gebied van duiken. Sinds kort is het mogelijk er deel te nemen aan duikexcursies. Avraham Bresler begeleid deze excursies in de zoutste zee ter wereld die door veel duikers gezien wordt als een ongeschikte plek om te duiken. Toch duikt Bresler hier al ruim 20 jaar. Duiken in de Dode Zee is volgens hem het best te vergelijken met duiken in het poolgebied, maar dan is het water hier wel warm. De Dode Zee is een van de meest bezochte plekken van  Israel. Veel mensen komen hier om te baden in het erg zoute water en te genieten van de mooie omgeving.

  Duiken in de Dode Zee

De duiker droomt er al tijden van om de Dode Zee aantrekkelijk te maken voor duiksporters. Al zijn pogingen daartoe faalden, totdat er ineens een Japanse cameraploeg voor zijn deur stond. De Japanners hadden een vreemd verzoek. Zij wilden kijken of je komkommers kunt zouten in de Dode Zee. Bresler heeft dit verzoek uitgevoerd, maar de komkommers smaakten niet erg lekker. Na al deze aandacht heeft hij zijn droom tot uitvoer gebracht en is duikexcursies gaan aanbieden.

Avraham Bresler in zijn duikpak

Veel duikers, ook uit het buitenland, hebben zich inmiddels aangemeld om deel te nemen aan deze speciale ervaring. Bresler geeft hierbij wel aan dat de tochten alleen geschikt zijn voor ervaren duikers. Hij biedt excursies aan op de woensdag en donderdag, de overige dagen werkt hij als duiker in de Dode Zee om pijpleidingen te repareren. Volgens de website van de duiker zijn de toeristen die hebben deelgenomen aan de tocht erg enthousiast. Een Duitse duiker zei “het was geweldig en totaal anders dan wat ik tot nu toe heb meegemaakt met duiken.”

Deelnemers excursie

Avraham denkt met zijn excursies de avontuurlijke duiker van dienst te kunnen zijn. Men zal geen haaien of koraalvissen tegenkomen, maar men zal verwonderd zijn  over de pracht van het zoute water. Hij vergelijkt het duiken in de Dode Zee met het zwemmen tussen miljoenen glimmende diamanten.   

Met dank aan: Deadseadivers