Dankzij kitesurfen meer energie

De Israelische ingenieur Eyal Dror, een fervent kitesurfer, kreeg een ‘Eureka’ moment tijdens het kiten. Bij kitesurfen beweeg je je voort door gebruik te maken van de wind. De vlieger moet hierbij constant in de wind gericht worden. Dror dacht toen aan zonnecellen. Waarom bewegen deze niet mee met de zon, net zoals ik met mijn vlieger doe om voldoende wind te vangen.

De hedendaagse zonnecellen blijken veelal onbewegelijk bevestigd. Denk hierbij aan zonnecellen op daken. De zonnecellen worden dan op het dak bevestigd en zij kunnen maar een paar uur per dag zon vangen. Dror heeft toen onderzoek verricht naar draaibare zonnecellen. De uitkomst was onverwacht en erg positief. Er blijkt 40% meer zon per dag gevangen te kunnen worden door dit bewegelijke zonnepanelen systeem.     

De kosten van de nieuwe zonnepanelen blijken ongeveer evenveel als een vast zonnepaneel. Voor energieproducenten is de keus niet moeilijk. De kosten blijven ongeveer gelijk maar de opbrengst zal met 40% vergroot kunnen worden. Ook heeft de nieuwe techniek positieve invloed op het milieu omdat er nu minder steenkool verbrand hoeft te worden om aan de Israelische energiebehoefte te voldoen.

       

            Kitesurfer in Scheveningen                              Vast zonnepaneel