Shaul Mofaz nieuwe leider Kadima

29 maart 2012 – Dinsdag kregen de 95.000 leden van de Israelische politieke  middenpartij Kadima de gelegenheid te stemmen op een nieuwe leider. De nieuwe leider moet Kadima naar regeringsdeelname gaan leiden, na de verkiezingen in november 2013. Op het moment is Kadima de grootste partij in de Knesset, met 28 zetels, maar zij regeert niet mee in de door premier Netanyahu geleide Likud coalitie. De twee kandidaten waar de leden van Kadima op konden stemmen waren: Tzipi Livni (de huidige partijleider) en Shaul Mofaz (voormalig stafchef van het Israelische leger).

 Shaul Mofaz, de nieuwe partijleider van Kadima

De stemming is een herhaling van de verkiezing tot partijleider van Kadima voor de verkiezingen van 2008. Tzipi Livni versloeg Mofaz toen met een kleine meerderheid van 431 stemmen. Gisteren kwamen de resultaten van deze verkiezing naar buiten en het bleek niet een nek aan nek race te zijn geworden zoals de meeste mensen dachten. De 63-jarige Mofaz won met ruime meerderheid van zijn tegenstandster Livni. Mofaz kreeg 62% van de stemmen en Livni moest het met 37% doen.        

            Tzipi Livni geeft commentaar na haar verlies

Mofaz heeft de afgelopen jaren veel politieke ervaring op kunnen doen. Hij is zelfs minister van Defensie geweest en wordt door veel Israeli’s steeds meer gezien als staatsman dan oud-militair. Hij heeft in de Knesset al voorstellen gedaan voor een tijdelijke Palestijnse staat, heeft zich bezig gehouden met  sociaal-economische problemen en vrouwenrechtenkwesties. Het is voor de leden van Kadima te hopen dat Mofaz de partij kan laten regeren, we zullen het in 2013 weten.

Bron foto's: Isranet