Rumoer op de Westelijke Jordaanoever

Het IDF werd afgelopen dinsdag door ongeveer 50 kolonisten en rechtse activisten aangevallen. De activisten vielen een belangrijke militaire basis op de Westelijke Jordaanoever binnen. Ze gooiden met stenen, verbranden autobanden en vernielden militaire voertuigen. De kolonisten handelden naar aanleiding van een gerucht dat het IDF een nederzetting zou gaan ontmantelen op de Westelijke Jordaanoever in overeenstemming met een uitspraak van het Israelisch Hooggerechtshof.

In de nacht van dinsdag op woensdag volgde een volgend incident, er werd een verlaten Moskee in het centrum van Jeruzalem in brand gestoken. De brand werd snel geblust en er werd geen structurele schade gemeld. De schade bestond vooral uit zwarte graffiti, met onder andere anti-islamitische teksten.

                                     

                                    Sloop van nederzetting Ganei Tal in 2005, Gaza

Vanochtend hebben  de IDF en de grens politie in een gezamenlijke operatie twee gebouwen op de Westelijke Jordaanoever ontmanteld.  De twee gebouwen in de voorpost Mitzpeh Yitzhar werden als illegaal beschouwd. Na de onrustige periode deze week, werd het gebied rond Mitzpeh Yitzhar uitgeroepen tot een militaire zone. Deze maatregel werd getroffen om te voorkomen dat de sloop van de gebouwen belemmerd zou worden door activisten.

De Leger Radio meldde, later op de ochtend, dat de veiligheidstroepen geen tegenstand ondervonden en dat er ook geen gewelddadige conflicten waren ontstaan tijdens de sloop van de gebouwen. Kolonisten beweerden dat het IDF gedreigd had traangas te gebruiken mochten zij tegenstand bieden bij de sloop.

Foto: Isranet