Presidenten Peres en Putin onthullen monument

26 juni 2012 - De Russische president Putin heeft samen met de Israelische president Peres in de Israelische kustplaats Netanya een monument onthult ter eren van de Russische soldaten die dienst deden in WOII. In het Rode Leger dienden in WOII ook meer dan een half miljoen joden. Het is de eerste maal dat de landen gezamenlijk een monument hebben laten maken. Het initiatief is werkelijkheid geworden door de inzet en bijdragen van Keren HaYesod, een Russisch Joodse organisatie.

      

                           Monument in Netanya ter eren van het Rode Leger

Het idee voor het monument kwam twee jaar geleden ter sprake tijdens een vergadering in Moskou tussen Putin en premier Netanyahu. Putin was zo te spreken over het idee dat hij Netanyahu beloofde om naar Israel te komen om de onthulling van het monument mee te kunnen maken.

       

           Israelische veteranen uit WOII die dient hebben gedaan in het Rode Leger

Tijdens de onthullingsceremonie in Netanya spraken Peres en Putin over de rol van de USSR bij het verslaan van het Nazi regime. Peres zei: “dit is een kans om het Rode Leger te danken,” en “had het [Rode Leger] het Nazi beest niet verslagen dan was het de vraag geweest of wij hier zouden staan. In WOII heeft de Sovjet Unie voorkomen dat de wereld zich overgaf.” Putin dankte de Israelische president voor zijn woorden alvorens hij zelf een rede gaf. Putin zei daarin dankbaar te zijn voor alles wat er werd gedaan om de gevallenen van WOII te eren.