President van KroatiŽ in Israel

16 februari 2012 - President Ivo Josipovic van Kroatië is op dit moment op officieel bezoek in Israel. Gisteren heeft hij een ontmoeting gehad met de Israelische president Shimon Peres en premier Benjamin Netanyahu. Josipovic sprak ook de Knesset toe. Kroatië riep in 1991 zijn onafhankelijkheid uit en scheidde zich hiermee af van Joegoslavië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 80% van de 80.000 Joegoslavische joden vermoord in de Holocaust.   

 

                 President Josipovic in Knesset                                Voormalig Joegoslavië

Josipovic volgde het voorbeeld van zijn voorganger Stjepan Mesić en verontschuldigde zich in de Knesset voor  de rol die zijn land speelde in de misdaden tegen de joden. President Josipovic, zei: "We moeten kijken in onze harten, en in het reine te komen met de donkerste vlek in onze geschiedenis. Staande voor het parlement van de Joodse staat, verontschuldig ik me en vraag om vergeving van alle overlevenden van de Holocaust en alle slachtoffers ." Hij concludeerde: "We bieden onze vriendschap aan voor een betere toekomst van onze landen en onze burgers." Josipovic sprak ook over de noodzaak om ​​vrede te bereiken met de Palestijnen. "De twee woorden die op dit bezoek het meest van pas zijn, zijn: vrede en samenwerking," zei hij.

                       

 Premier Netanyahu, president Josipovic, Reuven Rivlin & president Peres (van links naar rechts)

De voorzitter van de Knesset, Reuven Rivlin zei hierop: "In deze dagen, waarin Kroatië consequent en resoluut streeft naar democratie, is de houding van Kroatië hoe het omgaat met zijn verleden moedig. De band tussen Israël en Kroatië zou niet tot stand zijn gekomen wanneer het de problemen uit het verleden zou negeren."

Bron: Isranet