President Ouattara ontmoet premier Netanyahu

19 juni 2012 - Gisterenmiddag ontmoette de Israelische premier Netanyahu de president van Ivoorkust Alassane Ouattara. Netanyahu had de ministers Yossi Peled en Limor Livnat meegenomen naar de vergadering en de president van de Ivoorkust had zijn minister van Buitenlandse Zaken, Daniel Kablan Duncan, meegenomen.

 President Ouattara van Ivoorkust

Netanyahu en Ouattara spraken over de geode banden tussen beide landen. Tijdens de ontmoeting werd dieper ingegaan op de terroristische dreiging waarmee beide landen om moeten gaan. Ook de nauwe samenwerking tussen de landen op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, wetenschap en techniek werd besproken. President Ouattara gaf tijdens de ontmoeting aan dat de illegaal in Israel verblijvende Ivorianen welkom zijn om terug te reizen naar hun thuisland.

 Ivoorkust in Afrika

Premier Netanyahu gaf aan dat de landen een steeds nauwere band hebben en dat door het bezoek van de president van de Ivoorkust de band nog nauwer zal worden. Ouattara gaf aan dat hij blij wa in Israel te zijn en ziet zijn bezoek als een getuigenis van de diepe historische band tussen beide landen.

      

             Frankrijk in WOII                                     Maarschalk Petain ontmoet Adolf Hitler

De Ivoorkust is een oude kolonie van Frankrijk die in 1960 volledige afhankelijkheid verkreeg. De historische band tussen beide landen heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Tijdens WOII was Frankrijk verdeelt één gedeelte werd overlopen door het Nazi regime en in zuidelijk Frankrijk ontstond het Vichy regime onder leiding van maarschalk Petain. Vichy Frankrijk stond achter het Duitse regime. Ivoorkust koos in de WOII periode voor de Vrije Fransen, Fransen die niet achter de Duitsers stonden, en niet voor het Vichy regime.