Hongaarse president Ader in Israel

18 juli 2012 - De Israelische premier Netanyahu heeft deze week in Jeruzalem de Hongaarse president Janos Ader ontvangen. De heren bespraken manieren om de relatie tussen de landen te versterken, het gevaar van Iran met het streven naar een atoombom, de onrust in het Midden-Oosten, mogelijkheden om het gesprek tussen Palestijnen en Israel weer op gang te krijgen en antisemitisme. Ader nodigde Netanyahu na het gesprek uit voor een bezoek aan Hongarije.

 Premier Netanyahu en president Ader

Het gesprek spitste zich al snel toe op antisemitisme in Hongarije. De Israelische premier uitte zijn zorgen over de toename van antisemitisme in Hongarije. De Hongaarse president gaf aan dat hij alles in het werk zal stellen om deze ontwikkeling de kop in te drukken.

 Ladislaus Csizsik-Csatary

Dat het gesprek tussen Ader en Netanyahu voornamelijk ging over antisemitisme kan liggen aan het feit dat er vorige week in Hongarije de door het Simon Wiesenthal Centrum meest gezochte Nazi Ladislaus Csizsik-Csatary werd gevonden. Een onderzoeksverslaggever van een Britse krant ‘The Sun’ traceerde de 97-jarige Nazi in Budapest. Csizsik-Csatary wordt beschuldigd van het organiseren en deportatie van 15.700 Slowaakse Joden.

 Klaas Carel Faber

Op de lijst van meest gezochte Nazi van het Simon Wiesenthal Centrum stond de in Haarlem geboren SS-er Klaas Carel Faber lang op de eerste plaats, tot zijn overlijden begin dit jaar. Faber werd in 1947 ter dood veroordeeld voor de 22 moorden die hij in WOII pleegde. Faber kreeg gratie en zou een levenslange gevangenisstraf uit moeten zitten in de Koepelgevangenis in Breda. Faber ontsnapte in 1952 en ging naar Duitsland waar hij al die tijd in vrijheid heeft geleefd.

Bron: GPO