Duitse president met militaire eer ontvangen

31 mei 2012 - De Duitse president Joachim Gauck is maandag begonnen met zijn staatsbezoek aan Israel. Hij werd vandaag in Jeruzalem met militaire eer ontvangen door zijn Israelische ambtgenoot Shimon Peres. De presidenten zullen een bezoek brengen aan het Shoah-gedenkcentrum Yad Vashem. Op het programma staat ook een ontmoeting met overlevenden en nabestaanden van de aanslag op Israelische Olympiërs tijdens de Spelen van München in 1972.

Presidenten Gauck en Peres

Gauck is net twee maanden president. Het is normaal dat een Duitse president snel na zijn aantreden Israel bezoekt. Toch verraste deze snelheid vele Duitse politici. Gauck zelf, oud-ambassadeur in Israel, stelde dat het de bijzondere band tussen de twee landen juist bevestigt.

Gunter Grass

Het bezoek komt ook na de ophef rondom het gedicht van de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar Gunter Grass. Hij noemde Israel in een krantenartikel een gevaar voor de wereldvrede. Joodse organisaties en vooraanstaande Israelische politici spraken schande. De Duitse regering distantieerde zich van het artikel.