Assad zijn regime een gevaar voor Israel?

De oud stafchef van het IDF en huidig Knesset lid voor Kadima, Shaul Mofaz, ziet een gevaar voor Israel nu het regime van Syrië aan het verzwakken is. Wij zien in Nederland veel berichten op het nieuws over de onrust in Syrië. Mofaz wijst op het militaire vertoon van Syrië. President Assad laat vandaag, evenals in het weekend, zijn leger grote oorlog oefeningen uitvoeren.

Shaul Mofaz ziet dat hoe langer de onrusten in Syrië aanhouden, en het einde van het regime van president Assad zich aandoet, het steeds gevaarlijker kan worden voor Israel. Er is een mogelijkheid dat Assad zal proberen de aandacht van zijn interne problemen, de onderdrukking van zijn burgers, af te leiden en om deze reden een confrontatie met Israel zal zoeken. Waarschuwde hij. Syrië heeft ook de mogelijkheden om Israel aan te vallen, zij hebben raketten die Israel makkelijk kunnen bereiken. Ook Hezbollah, die samenwerkt met pro-Syrische groepen in Libanon, zou dan de aanval op Israel kunnen openen.

 

    Lt. Gen. Benny Ganz & MK Shaul Mofaz                         President Bashar al-Assad

Iran en Rusland zijn vrijwel de enige grote landen die hun rug nog niet hebben toegekeerd naar Assad. Dit terwijl het regime meer dan 3.000 demonstranten heeft vermoord in de negen maanden durende ‘Arabische lente’. Toch krijgt het regime het moeilijker door waarschuwingen van oude vrienden, zoals de Turkse premier Recep T. Erdogan. Erdogan waarschuwt Assad dat hij grote kans heeft te eindigen als Mubarak van Egypte of Muammar Kadaffi. De wrede onderdrukking van de betogers was zelfs voor de Arabische Liga, te veel, en probeert hem te overtuigen om het geweld van zijn kanonnen, tanks, leger en geheime politie naar de burgers toe te stoppen. De Arabische Liga werd in 1945 opgericht om de samenwerking tussen de 22 lidstaten te bevorderen en de gemeenschappelijke belangen te behartigen.

 

Bron: Haaretz, JPost, Arabische Liga, Isranet