Politiek

  Ga terug naar het overzicht

 

Hongaarse president Ader in Israel

Kopafbeelding

18 juli 2012 - De Israelische premier Netanyahu heeft deze week in Jeruzalem de Hongaarse president Janos Ader ontvangen. De heren bespraken manieren om de relatie tussen de landen te versterken, het gevaar van Iran met het streven naar een atoombom, de onrust in het Midden-Oosten, mogelijkheden om het gesprek tussen Palestijnen en Israel weer op gang te krijgen en antisemitisme. Ader nodigde Netanyahu na het gesprek uit voor een bezoek aan Hongarije.

Presidenten Peres en Putin onthullen monument

Kopafbeelding

26 juni 2012 - De Russische president Putin heeft samen met de Israelische president Peres in de Israelische kustplaats Netanya een monument onthult ter ere van de Russische soldaten die dienst deden in WOII. In het Rode Leger dienden in WOII ook meer dan een half miljoen joden. Het is de eerste maal dat de landen gezamenlijk een monument hebben laten maken. Het initiatief is werkelijkheid geworden door de inzet en bijdragen van Keren HaYesod, een Russisch Joodse organisatie.

Drukke dag voor Vladimir Putin in Israel

Kopafbeelding

25 juni 2012 - Vandaag zal de Russiche president Putin landen op de Israelische luchthaven Ben Gurion. Putin is in Israel voor een officieel staatsbezoek. In 2005 was hij de eerste Russische president die Israel bezocht. Na het staatsbezoek aan Israel zal de Russische president ook bezoeken afleggen aan Jordanië en de Palestijnse Autoriteit. Het bezoek van Putin is op uitnodiging van premier Netanyahu.

President Ouattara ontmoet premier Netanyahu

Kopafbeelding

19 juni 2012 - Gisterenmiddag ontmoette de Israelische premier Netanyahu de president van Ivoorkust Alassane Ouattara. Netanyahu had de ministers Yossi Peled en Limor Livnat meegenomen naar de vergadering en de president van de Ivoorkust had zijn minister van Buitenlandse Zaken, Daniel Kablan Duncan, meegenomen.

Kleuters in Gaza krijgen diploma

Kopafbeelding

15 juni 2012 - Afgelopen week was een speciale week voor de kleuters in Gaza. De kleuters vierden dat zij hun kleuterschooldiploma kregen uitgereikt. De ceremonie die bij deze diploma uitreiking hoort is alleen een door Hamas goedgekeurde versie. Hamas haar invloed op het schoolsysteem is duidelijk hoorbaar bij de diploma uitreiking. Iedere kleuter moet om zijn diploma te ontvangen uitroepen dat Israel hun vijand is.

Duitse president met militaire eer ontvangen

Kopafbeelding

31 mei 2012 - De Duitse president Joachim Gauck is maandag begonnen met zijn staatsbezoek aan Israel. Hij werd vandaag in Jeruzalem met militaire eer ontvangen door zijn Israelische ambtgenoot Shimon Peres.

President Peres ontslagen uit het ziekenhuis

Kopafbeelding

14 mei 2012 - Vorige week had de Israelische president een erg drukke week. Peres heeft vorige week een officieel staatsbezoek gebracht aan Canada. De president heeft veel van het immense land kunnen bekijken in zijn vijf dagen durende tour. De president van Israel werd had ook een ontmoeting met de Canadese premier Stephen Harper en werd begeleid door vier ‘Mounties’, de bekende in het rood geklede Canadese politie te paard. De tweede dag van zijn bezoek aan Canada leek de 88-jarige president van Israel last van zijn rug te hebben, toen hij een boom in het Indianenreservaat aan het planten was.

Franse ambassadeur beroofd op de Westbank

Kopafbeelding

24 april 2012 - De Franse ambassadeur in Israel, Christophe Bigot, was afgelopen weekend aan het wandelen op de Westelijke Jordaanoever. Bigot wandelde in de buurt van het Palestijnse dorp Nabi Musa toen hij bedreigd werd door twee jongeren. De twee jongeren hadden hun capuchon ver over hun hoofd getrokken waardoor ze onherkenbaar waren.

Shaul Mofaz nieuwe leider Kadima

Kopafbeelding

29 maart 2012 – Dinsdag kregen de 95.000 leden van de Israelische politieke middenpartij Kadima de gelegenheid te stemmen op een nieuwe leider. De nieuwe leider moet Kadima naar regeringsdeelname gaan leiden, na de verkiezingen in november 2013. Op het moment is Kadima de grootste partij in de Knesset, met 28 zetels, maar zij regeert niet mee in de door premier Netanyahu geleide Likud coalitie. De twee kandidaten waar de leden van Kadima op konden stemmen waren: Tzipi Livni (de huidige partijleider) en Shaul Mofaz (voormalig stafchef van het Israelische leger).

Officiele lancering Facebook pagina president Peres

Kopafbeelding

13 maart 2012 – De internationale versie van de Facebook pagina van de Israelische president Peres is online. President Peres bezocht de Verenigde Staten en bracht ook een bezoek aan het hoofdkwartier van Facebook in Silicon Valley, Californië. Hier was de president de eregast van Facebook-bedenker Mark Zuckerberg. De president lanceerde samen met Zuckerberg zijn Facebook pagina. President Peres zei: "We waren de mensen van het Boek, nu zijn we de mensen van Facebook."

Joden en Arabieren protesteren samen

Kopafbeelding

13 maart 2012 - Enkele honderden Joodse en Arabische Israeli’s hebben eergisteravond gezamenlijk een protest wake gehouden bij de Russische ambassade in Tel Aviv. Ze protesteerden tegen het aanhoudende geweld van het leger van Assad en het grote aantal levens die hierbij verloren gaan, met name in de stad Homs.

President Peres in Nazareth

Kopafbeelding

21 februari 2012 - President Shimon Peres bracht gisteren een officieel bezoek aan Nazareth. De bevolking van Nazareth bestaat voor het grootste gedeelte uit Israelische Arabieren, 68%. In de stad wonen ook veel christenen, 30%. Nazareth telt ongeveer 65.000 inwoners. Peres hield in de stadsbibliotheek een voordracht van uur, aan vijfde klassers. De president las een Arabisch volksverhaal voor, met de titel ‘De prachtige wonderbaarlijke berg’

President van Kroatië in Israel

Kopafbeelding

16 februari 2012 - President Ivo Josipovic van Kroatië is op dit moment op officieel bezoek in Israel. Gisteren heeft hij een ontmoeting gehad met de Israelische president Shimon Peres en premier Benjamin Netanyahu. Josipovic sprak ook de Knesset toe. Kroatië riep in 1991 zijn onafhankelijkheid uit en scheidde zich hiermee af van Joegoslavië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 80% van de 80.000 Joegoslavische joden vermoord in de Holocaust.

Protest tegen racisme

Kopafbeelding

19 januari 2012 - Duizenden mensen liepen gister mee met een protestmars tegen racisme. Zij liepen van de Knesset naar het ‘Independence Park’ in Jeruzalem. Zij protesteerden tegen toenemend racisme en discriminatie in Israel tegen leden van de Ethiopische gemeenschap. Vooral het gebrek aan actie van de regering steekt de demonstranten.

Rumoer op de Westelijke Jordaanoever

Kopafbeelding

15 december 2011 - Het IDF werd afgelopen dinsdag door ongeveer 50 kolonisten en rechtse activisten aangevallen. De activisten vielen een belangrijke militaire basis op de Westelijke Jordaanoever binnen. Ze gooiden met stenen, verbranden autobanden en vernielden militaire voertuigen. De kolonisten handelden naar aanleiding van een gerucht dat het IDF een nederzetting zou gaan ontmantelen op de Westelijke Jordaanoever in overeenstemming met een uitspraak van het Israelisch Hooggerechtshof.

Assad zijn regime een gevaar voor Israel?

Kopafbeelding

5 december 2011 - De oud stafchef van het IDF en huidig Knesset lid voor Kadima, Shaul Mofaz, ziet een gevaar voor Israel nu het regime van Syrië aan het verzwakken is. Wij zien in Nederland veel berichten op het nieuws over de onrust in Syrië. Mofaz wijst op het militaire vertoon van Syrië. President Assad laat vandaag, evenals in het weekend, zijn leger grote oorlog oefeningen uitvoeren.