Molen van Montefiore in Jeruzalem draait weer

31 augustus 2012 - Dinsdagavond werd de Montefiore molen in Jeruzalem feestelijk geopend. De molen is de enige in het hele Midden-Oosten en is opgeknapt door een Nederlandse organisatie. Na honderd jaar niet meer te hebben gewerkt draait de molen nu weer. De opening van de molen werd bijgewoond door de Israelische premier, de burgemeester van Jeruzalem Barkat, de Nederlandse ambassadeur in Israel Veldkamp, nazaten van Moses Montefiore en afgevaardigden van Nederlandse organisaties die de restauratie mogelijk hebben gemaakt.

 Molen van Montefiore

De Israelische premier Netanyahu zei: “we danken u dat u hebt geholpen een krachtig monument op te richten van onze vriendschap en gemeenschappelijke idealen.” Na deze woorden mocht de Israelische premier de molen officieel in werking stellen. De in 1858 gebouwde molen had als doel om betaalbaar meel te produceren voor de arme bevolking van een wijk in Jeruzalem. Vijf jaar geleden kwam de Nederlandse molendeskundige Gerrit Keunen op het idee om de “molen van Montefiore” in Jeruzalem te herstellen en in de loop van het project sloot landbouwkundig ingenieur Herman Schotanus zich aan.

 Premier Netanyahu knipt het lint door

Het bestuur van Christenen voor Israël (CVI) zag direct het belang in van het herstel van de molen, die in Israel gezien wordt als een nationaal monument, en steunde het project om de vriendschap tussen Nederland en Israel te bevestigen. Voorzitter Dick Schutte van CVI zei: “na vijf jaar mag het resultaat er zijn.”

Bron: Persbericht van de Friese molenbouwer Dijkstra uit Sloten, en Christenen voor Israel uit Nijkerk.
Foto's: Alfred Muller.