Israelische koelkast op Mars

22 augustus 2012 - Israel heeft een bijdrage geleverd aan de geavanceerde techniek die de Marslanding mogelijk heeft gemaakt van de Curiosity rover. Curiosity betekent nieuwsgierigheid in het Nederlands. Begin augustus bereikte het nieuwe mobiele Mars onderzoeksstation van NASA de planeet, na een reis van meer dan acht maanden door het melkwegstelsel. Curiosity heeft hiermee een reis van ongeveer 566 miljoen kilometer afgelegd en boorde zich daarna met succes door de atmosfeer van de rode planeet met een snelheid van bijna 21.000 kilometer per uur. Na de succesvolle landing van het mobiele laboratorium in de Gale krater sprongen de wetenschappers van NASA een gat in de lucht.

 Blije wetenschappers van NASA

De rover heeft vele zeer geavanceerde instrumenten tot zijn beschikking om grond, rotsen en de atmosfeer te onderzoeken, zelfs een laser die rotsen kan verdampen om onderzoek van de vrijgekomen elementen te vergemakkelijken. Het onderzoek zou niet mogelijk zijn zonder Israelische technologie. Het Israelische bedrijf Ricor Cryogenic and Vacuum Systems, gevestigd in kibboets Ein Hod, is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van extreme koeling en werd al in 2005 gevraagd mee te werken aan het project van NASA.

 Curiosity op Mars

De Israelische krant Yedioth Aharonot sprak met de marketingmanager van Ricor, Yoav Zur. Zur zei dat hij na de landing van de Curiosity contact heeft gehad met de missieleiding, die hem vertelde dat de superkoeler op het Mars-oppervlak was aangekomen. De koeler zal worden gebruikt om elementen die worden aangetroffen op Mars op een constante temperatuur van min 173 graden te houden, waardoor een detector de elementen kan benoemen. Zur zei: “zonder onze koeler zou het onmogelijk zijn om het type materiaal vast te stellen.”

 Een foto die Curiosity heeft gemaakt

De Curiosity rover wordt op het moment aan standaardtesten onderworpen om te controleren of het mobiele laboratorium schade heeft opgelopen door zijn landing op de planeet. De eerste testdagen hebben een klein probleem aan het licht gebracht: een winddetectiesensor blijkt lichte schade te hebben opgelopen. Volgens NASA is dit een overkomelijk probleem en dat de missie niet in gevaar zal brengen. De testen zullen nog enkele weken in beslag nemen. Hierna zal de Curiosity twee jaar lang de Gale-krater onderzoeken.