Kruisvaardersschat gevonden in Israel

16 juli 2012 - Deze maand werd er langs de kust van Israel, bij Herzliya, een opmerkelijke historische vondst gedaan. In het Nationale Park Apollonia werden door archeologen ruim 100 gouden munten gevonden. De munten hadden een gewicht van ongeveer 400 gram, waarvan de waarde wordt geschat op bijna 82.000 euro. De vondst werd bekend gemaakt door een woordvoerder van het Israleische ministerie voor Toerisme.

 De gevonden pot met goud

De munten werden door de archeologen gevonden in een deels gebroken aardenwerken pot. De archeologische graafplaats bevind zich op de plaats waar volgens archeologen de voormalige Kruisvaardersstad Apollonia-Arsuf zich ooit bevond. Sinds de jaren ’50 zijn archeologen van de Tel Aviv Universiteit en de Autoriteit voor Natuur en Parken bezig deze plek bloot te leggen.

 Het Kruisvaardersfort

De gevonden schat bestond uit 108 gouden munten, 93 van 4 gram en 15 goudstukken van 1 gram per stuk. Specialisten konden mededelen dat de munten werden geslagen in Egypte en stammen uit de 11e eeuw. De munten zijn gevonden onder de vloertegels van het uit de 13e eeuw stammende Kruisvaardersfort. In de afgelopen 30 jaar zijn er veel vondsten gedaan in het gebied rondom het fort. Zo zijn er honderden pijlpunten, stenen voor katapulten en andere wapens gevonden.

 Plattegrond Kruisvaardersfort

Archeologen zijn van mening dat in dit gebied een felle strijd heeft plaatsgevonden tussen de Kruisvaarders en de Mamelukken. De Mamelukken wonnen deze strijd en namen dit gebied over. Het Kruisvaardersfort werd in de jaren ’90 gevonden op de archeologische graafplaats. Overigens werden in het gebied ook de resten gevonden van een havernstad die uit de tijd van de Feniciërs stamt, een Romeinse villa, een goed bewaard gebleven marktstraat uit de vroeg Islamitische periode en een grote massieve poort.

Bron: Israelisch ministerie van Buitenlandse Zaken