Herdenking vliegtuigkaping Sabena vlucht 571

5 april 2012 - Veertig jaar geleden, op 9 mei 1972, werd de elite eenheid Sayeret Matkal ingezet om het gekaapte vliegtuig van Sabena Air te ontzetten op het huidige Ben Gurion vliegveld te Tel Aviv. Vier terroristen van de Zwarte September Beweging, ook verantwoordelijk voor de aanslag op de Israelische Olympische ploeg in München, hadden het vliegtuig gekaapt. Tijdens de inzet van de elitetroepen werden 90 passagiers bevrijd, de twee mannelijke terroristen doodgeschoten en de twee vrouwelijke terroristen gevangen genomen. Onder de passagiers vielen drie gewonden, waarvan er één aan de opgelopen verwondingen overleed. Bij de Israelische militairen die werden ingezet viel één gewonde, de jonge officier Benjamin Netanyahu.

    Bevrijde gijzelaars geholpen door militairen

Vandaag werd de succesvolle aanval op het gekaapte vliegtuig herdacht, met een ceremonie. Zowel Ehud Barak, de huidige minister van Defensie, als Benjamin Netanyahu, de huidige premier van Israel, waren aanwezig. Barak was tijdens de actie de commandant van de elite eenheid en Netanyahu stond toen nog onder zijn bevel. Premier Netanyahu werd tijdens de actie door per ongeluk door een mede soldaat in zijn hand geschoten.   

        

           Ehud Barak, minister van Defensie               Benjamin Netanyahu, premier van Israel

Tijdens de ceremonie sprak Netanyahu over het motief van de ontzetting van het vliegtuig, en zei: “Wat ons altijd heeft geleid is het perspectief dat we moeten optreden tegen terreur. Terreur zal niet stoppen wanneer je wegkijkt en het niet aanpakt.” Barak sprak na de premier en herinnerde het publiek aan de raketten die op Eilat werden afgeschoten. De minister zei: “ Dit is weer een pijnvol bewijs dat terreur nog steeds niet is beëindigd. Ik ga ervan uit dat we binnen een paar dagen weten welke organisatie achter de beschieting zit en zullen we gepast reageren.”