Geweld op Nakba Dag

16 mei 2012 - Een dag nadat de Israelische staat werd uitgeroepen, op 14 mei 1948, brak er oorlog uit. De nieuwe staat werd aangevallen door alle omringende landen, Israel won deze oorlog. De Palestijnen zien dit als een grote catastrofe, Nakba in het Arabisch, en herdenken dit sindsdien op 15 mei met Nakba Dag. De dag staat garant voor veel gewelddadigheden en er vielen ook dit jaar weer tientallen gewonden.

      Demonstrerende Palestijnen

Op veel plaatsen op de Westelijke Jordaanoever werden door honderden protesterende Palestijnen banden in de brand gestoken, en stenen en brandbommen gegooid naar Israelische veiligheidstroepen. Ook moest de Israelische Explosieve opruimingsdienst erbij komen om zelfgemaakte bommen van Palestijnen te ontmantelen. De Israelische legerradio rapporteerde dat er in de botsingen met de Palestijnen meerdere Israelische gewonden zijn gevallen. Een soldaat kreeg een steen in zijn gezicht, een agent van de grenspolitie raakte gewond aan beide armen en twee broeders uit een ziekenauto liepen verwondingen op door de stenen die naar hen werden gegooid. De Israeli’s werden naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

      Veiligheidstroepen Israel aangevallen

De Israelische veiligheidstroepen reageerden op de rellen met traangas en rubberkogels om de relschoppers uiteen te jagen, ook werden er een aantal Palestijnen opgepakt. Bij de rellen raakten volgens medisch personeel ongeveer zestig Palestijnen gewond, vooral als gevolg van traangas en rubberkogels.