De historische betekenis van 29 november!

29 november 1947 is de datum dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) besloot het Britse Mandaat te beëindigen en het delingsplan aan te nemen. Uit een peiling die is gehouden onder 575 Israeli’s van 18 jaar en ouder, blijkt dat 73% van de volwassenen niet meer kan benoemen wat er op 29 november 1947 is gebeurd. De peiling werd uitgevoerd door de ‘ Sderot Conference for Society’.

                                                          

Uit de peiling bleek ook dat onder de ultra-orthodoxe en immigranten de onwetendheid over de datum groot is en zelfs nog groter dan bij de gemiddelde Israeli. Bij de immigranten weet 94% niet wat er op deze dag is gebeurd en onder de ultra-orthodoxe groep is dit zelfs 96%.

Een groep van 37% gaf zelfs een fout antwoord. Onder de foute antwoorden over deze datum waren bijvoorbeeld: het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog, de Balfour Verklaring en de ondertekening van de herstelbetalingen met West-Duitsland. Slechts 27% van de respondenten wist dat de VN op 29 november 1947 het delingsplan heeft aangenomen.

 

Bron: Sderot Conference for Society, Haaretz