De Operatie Adolf Eichmann, 50 jaar later

Het Israelische kabinet besloot in mei om de 50ste ‘verjaardag’ van het begin van het proces tegen Eichmann in Israel te herdenken. Het kabinet vind het van nationaal belang om aandacht aan deze gebeurtenis te geven. Premier Benjamin Netanyahu was vandaag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling "Operatie Eichmann”.

De tentoonstelling toont documenten uit het Rijksarchief en documenten van de Mossad. De Mossad, Israelische Inlichtingendienst, geeft voor het eerst inzage in de originele documenten die zijn gebruikt bij de operatie om Eichmann te vangen. Onder de stukken die getoond worden zitten stukken als de verklaring van premier David Ben-Gurion over het oppakken van Eichmann, het vonnis van zijn proces, het glazen hokje waarin hij tijdens de rechtszaak zat en de gebruikte paspoorten van het Mossad team dat hem pakte.  

       

                                                   Het proces Eichmann

Eichmann werd tijdens een spectaculaire actie in Argentinië gevangen genomen. Adolf Eichmann werd daarna het land uitgesmokkeld en naar Israel overgebracht. In 1961 begon het proces tegen Eichmann, hij moest nu voor een Israelische rechtbank verantwoording af leggen voor zijn aandeel in de vernietiging van miljoenen joden in de Tweede Wereldoorlog. Premier Netanyahu zei: "het oppakken en de berechting van Eichmann zijn belangrijke punten in de geschiedenis van de staat Israel en het Joodse volk.” Eichmann werd in 1962 door een Israelische rechtbank als oorlogsmisdadiger veroordeeld en op 1 juni datzelfde jaar geëxecuteerd, verbrand in een speciaal voor hem gebouwde oven en zijn as verspreid over de Middellandse Zee.

De tentoonstelling is gedurende de komende drie weken in de Knesset te bezichtigen voor het publiek. Hierna zal de tentoonstelling verplaatsen naar de plek waar het proces heeft plaats gevonden, Hatfutsot Beit te Jeruzalem. Daar zal de tentoonstelling drie maanden te bezichtigen zijn. Daarna gaat de tentoonstelling op wereldreis en zal nog op twee plaatsen neerstrijken. De eerste is villa Marlier in Duitsland, de plek waar op 20 januari 1942 de Wannsee Conferentie plaatshad. Tijdens deze conferentie werd de “definitieve oplossing van het Jodenprobleem” besproken, de “Endlosung”. De tentoonstelling zal afsluiten in New York. De keuze is op New York gevallen omdat hier de grootste joodse gemeenschap buiten Israel zit.

      

Villa Marlier, Berlijn Duitsland. Wannsee Conferentie 1942      SS-Obersturmbannführer Eichmann