Bijzondere archeologische ontdekkingen in Jeruzalem

9 mei 2012 - Bij opgravingen in Jeruzalem zijn de resten van een huis uit de tijd van de Eerste Tempel gevonden. Op de vloer van de woning vonden archeologen een 2700-jaar oude persoonlijke zegel met als opschrift de naam van de Israelische premier.

De opgegraven zegel (foto: Israel Antiquities Authority)

De opgravingen vonden plaats in de buurt van de Westelijke Muur op de Tempelberg. Archeologen waren op het moment van de ontdekking bezig met het onderzoeken van een eeuwenoud ontwateringkanaal. De zegel, die tussen potscherven en brandresten werd gevonden, behoorde toe aan een Joodse man. In de vondst is een inscriptie gegraveerd die vertaald kan worden als: ’Van Matanyahu ben Ho’. De naam Matanyahu betekent Gave aan (of van) God en heeft dezelfde betekenis als de naam van de Israelische premier Benyamin Netanyahu. Directeur van de opgravingen bij de Westelijke muur, Eli Shukron, vermeldt dat de namen Matanjahu en Netanyahu typisch zijn voor de tijd van de eerste tempel. Beide namen komen ook voor in het Eerste Boek Kronieken waar ze worden genoemd onder de mensen die koning David afzonderde voor de dienst van de tabernakel.

Opgraving in Khirbet Qeiyafa

In Khirbet Qeiyafa, net buiten Jeruzalem, werd dinsdag nog een ontdekking bekend gemaakt door de Herbreeuwse Universiteit. Een archeoloog ontdekte overblijfselen van een 3.000-jaar oude gemeenschap. De altaren die daarbij werden gevonden dateren van voor de bouw van de Eerste Tempel en bieden volgens professor Yosef Garfinkel inzicht in hoe deze is gebouwd. Khirbet Qeiyafa is ook de plaats van de oudste gevonden Herbreeuwse inscriptie. Deze luidt: “Al Ta’as”, wat kan worden vertaald als “doe niet”, de rest van de inscriptie is onduidelijk.