27 jaar geleden werden duizenden Ethiopische Joden naar Israel geholpen

27 jaar geleden startte het IDF  de ‘Operatie Mozes’. Tijdens de periode van 12 november 1984 tot en met 5 januari 1985 werden ongeveer 8.000 Ethiopische Joden naar Israel gebracht. De operatie werd uitgevoerd door de Mossad (Geheime Dienst Israel) in samenwerking met het IDF, de CIA, de Amerikaanse Ambassade en meer instanties. De actie werd verricht omdat de Ethiopische Joden gediscrimineerd en vervolgd werden.

Tegenwoordig wonen er in Israel 110.000 Israelische Ethiopiërs en zij dragen veel bij aan de maatschappij. Opvallend is dat veel jongeren uit deze groep bekend staan om hun bereidheidwilligheid tot het dienen bij het IDF. De jongeren zien de dienstplicht als een erg belangrijk onderdeel voor hun ontwikkeling tot Israelier en burger in zijn algemeenheid. Veel bekleden ook hoge posities binnen het IDF.

Luitenant Kolonel Tzion Shankor van de Kfir Brigade is één van de Israelische Ethiopiërs die een hoge positie bekleed en tot de groep immigranten uit de jaren ’80 behoort. Shankor kan  zich nog goed herinneren hoe het was in Israel aan te komen. Hij moest erg wennen aan de verschillen in cultuur en taal maar is trots dat hij zich de taal en cultuur eigen heeft gemaakt. Shankor droomde als jongetje om te dienen bij de ‘Paratrooper Brigade’. Deze droom werd voor hem werkelijkheid en heeft het zelfs geschopt tot de rang van Luitenant Kolonel. Veel jonge Israelische Ethiopiërs volgen zijn voorbeeld en werken hard om hun dromen in Israel te vervullen.

              

                      Israelische Ethiopiërs                                   Opening Synagoge

 Bron: Isranet en IDF