Geschiedenis

  Ga terug naar het overzicht

 

Eeuwenoude haven ontdekt in Akko

Kopafbeelding

18 juli 2012 - De Israelische Oudheidkundige Dienst heeft bekend gemaakt een haven van 2300 jaar te hebben gevonden. De ontdekking werd gedaan in de stad Akko aan de Middellandse Zee. Akko is een stad met eeuwenlange geschiedenis en is een van de langst bewoonde gebieden in de regio. Al in 16e eeuw voor Christus zouden de Egyptenaren melding hebben gemaakt van de stad.

Kruisvaardersschat gevonden in Israel

Kopafbeelding

16 juli 2012 - Deze maand werd er langs de kust van Israel, bij Herzliya, een opmerkelijke historische vondst gedaan. In het Nationale Park Apollonia werden door archeologen ruim 100 gouden munten gevonden. De munten hadden een gewicht van ongeveer 400 gram, waarvan de waarde wordt geschat op bijna 82.000 euro. De vondst werd bekend gemaakt door een woordvoerder van het Israleische ministerie voor Toerisme.

Geweld op Nakba Dag

Kopafbeelding

16 mei 2012 - Een dag nadat de Israelische staat werd uitgeroepen, op 15 mei 1948, brak er oorlog uit. De nieuwe staat werd aangevallen door alle omringende landen, Israel won deze oorlog. De Palestijnen zien dit als een grote catastrofe, Nakba in het Arabisch, en herdenken dit sindsdien op 15 mei met Nakba Dag. De dag staat garant voor veel gewelddadigheden en er vielen ook dit jaar weer tientallen gewonden.

Bijzondere archeologische ontdekkingen in Jeruzalem

Kopafbeelding

9 mei 2012 - Bij opgravingen in Jeruzalem zijn de resten van een huis uit de tijd van de Eerste Tempel gevonden. Op de vloer van de woning vonden archeologen een 2700-jaar oude persoonlijke zegel met als opschrift de naam van de Israelische premier.

De vergeten kleinzoon van Herzl

Kopafbeelding

3 mei 2012 - Stephen Theodore Norman, kleinzoon van Theodor Herzl, heeft sinds woensdag 2 mei een speciale herdenkingsplek gekregen op de Herzlberg in Jeruzalem. Het is de eerste keer dat een familielid van Herzl wordt geëerd.

Herdenking vliegtuigkaping Sabena vlucht 571

Kopafbeelding

5 april 2012 - Veertig jaar geleden, op 9 mei 1972, werd de elite eenheid Sayeret Matkal ingezet om het gekaapte vliegtuig van Sabena Air te ontzetten op het huidige Ben Gurion vliegveld te Tel Aviv. Vier terroristen van de Zwarte September Beweging, ook verantwoordelijk voor de aanslag op de Israelische Olympische ploeg in München, hadden het vliegtuig gekaapt. Tijdens de inzet van de elitetroepen werden 90 passagiers bevrijd...

Horloges tikken weer na 24 jaar

Kopafbeelding

13 februari 2012 - In 1983 werd uit het Museum voor Islamitische Kunst in Jeruzalem meer dan de helft van een zeer waardevolle collectie horloges en klokken gestolen. In totaal werden er 110 stukken gestolen uit het museum. Na 24 jaar onderzoekswerk zijn 100 stukken weer terecht en zijn ze weer te bezichtigen. De stukken waren door de dief opgeslagen in kluizen in verschillende landen. Stukken werden gevonden in kluizen in Nederland, Frankrijk en Los Angeles.

Hamas-leiders in Gaza vieren 24ste verjaardag

Kopafbeelding

14 december 2011 - Tienduizenden Hamas aanhangers zijn vandaag de straat opgegaan, getooid met de groene Hamas vlag of tuterend in hun auto door de straten van Gaza rijdend. Het is dan ook een speciale dag, de 24ste verjaardag van de Hamas beweging. De oprichting van Hamas wordt jaarlijks gevierd. Dit jaar is er voor de gelegenheid in Gaza stad een podium gebouwd in de vorm van een schip.

De Operatie Adolf Eichmann, 50 jaar later

Kopafbeelding

13 december 2011 - Het Israelische kabinet besloot in mei om de 50ste ‘verjaardag’ van het begin van het proces tegen Eichmann in Israel te herdenken. Het kabinet vind het van nationaal belang om aandacht aan deze gebeurtenis te geven. Premier Benjamin Netanyahu was vandaag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling "Operatie Eichmann”.

De historische betekenis van 29 november!

Kopafbeelding

5 december 2011 - 29 november 1947 is de datum dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) besloot het Britse Mandaat te beëindigen en het delingsplan aan te nemen. Uit een peiling die is gehouden onder 575 Israeli’s van 18 jaar en ouder, blijkt dat 73% van de volwassenen niet meer kan benoemen wat er op 29 november 1947 is gebeurd. De peiling werd uitgevoerd door de ‘ Sderot Conference for Society’.

27 jaar geleden werden duizenden Ethiopische Joden naar Israel geholpen

Kopafbeelding

22 november 2011 – 27 jaar geleden startte het IDF de ‘Operatie Mozes’. Tijdens de periode van 12 november 1984 tot en met 5 januari 1985 werden ongeveer 8.000 Ethiopische Joden naar Israel gebracht. De operatie werd uitgevoerd door de Mossad (Geheime Dienst Israel) in samenwerking met het IDF, de CIA, de Amerikaanse Ambassade en meer instanties. De actie werd verricht omdat de Ethiopische Joden gediscrimineerd en vervolgd werden.

Unieke oude doos gevonden in Jeruzalem

Kopafbeelding

1 november 2011 - De Givati parkeerplaats in Jeruzalem staat normaal gesproken vol met auto’s. De laatste jaren is het vooral een plek waar veel archeologen hun werkzaamheden verrichten. De archeologen hebben bij de opgravingen, net buiten de muren van de Oude Stad een oude doos gevonden…….

De Yom Kippur oorlog 38 jaar geleden!

Kopafbeelding

6 oktober 2011 - Op de Grote Verzoendag, Yom Kippur, in 1973 werd Israel verrast door een massale inval van de legers van Egypte en Syrië. Tijdens deze Joodse feestdag ligt in Israel het openbaar vervoer stil, wordt er (vrijwel) geen televisie of radio uitgezonden, er wordt gevast en veel militairen hebben verlof. Normaliter is het een dag die bol staat van traditie.

Dode Zeerollen nu te lezen op internet

Kopafbeelding

27 september 2011 - Twee duizend jaar geleden geschreven en tientallen jaren geleden gevonden in woestijngrotten bij Qumran. De rollen werden gevonden door verschillende Bedoeïense herders. Onderzoekers kochten de Dode Zeerollen van de herders in de periode 1947-1967. Vijf van de belangrijkste rollen zijn sinds maandag, 26 september, te lezen op internet...