Economie

  Ga terug naar het overzicht

 

Netanyahu de reisleider en televisiepresentator

Kopafbeelding

11 juni 2012 - Het populaire internationale televisieprogramma “De Koninklijke tour” van Peter Greenberg gaat naar Israel. Greenberg laat de kijker kennis maken met bekende en onbekende plekken van landen. Het is een speciaal reisprogramma waar de ‘leider’ van het land de reisleider van het programma wordt. De Amerikaanse journalist Greenberg heeft al meerdere afleveringen van de serie opgenomen.

Israelische producten veel gevraagd

Kopafbeelding

27 april 2012 - Het Israelische Centraal Bureau van de Statistiek stelt dat in 2011 voor een waarde van ruim 68 miljard euro goederen zijn verkocht aan het buitenland. Ter vergelijking, in 1948 was dit slechts 4.5 miljoen euro. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de Israëlische bevolking enorm is toegenomen. Een Israelische economisch instituut noemt de groei fenomenaal. Zeker omdat de export per hoofd van de bevolking 173 keer groter is dan 64 jaar eerder.

Staking in Israel eindelijk afgelopen

Kopafbeelding

13 februari 2012 - Eindelijk is er een overeenkomst gesloten tussen werknemers en de overheid. De staking die afgelopen woensdag begon verstoorde het openbare leven. Ministeries, vliegtuigen, banken, treinen, universiteiten en ook de afval ophaaldiensten hadden hun werk neergelegd. Het afval was inmiddels tot hoge hoogten gegroeid in de steden van Israel. Het publiek had overigens veel sympathie voor de eisen van de werknemers.

Luchthaven Ben Gurion heeft last van stakingen

Kopafbeelding

9 februari 2012 – Nadat Israel gister totaal gehuld was in woestijnstof, wat veel oponthoudt heeft veroorzaakt. Vooral de vliegvelden hadden veel last en vele vluchten werden geannuleerd. De mensen die hadden verwacht vandaag te kunnen vliegen stonden voor een nare verrassing. Er wordt vandaag gestaakt in Israel.

Armoede in Israel

Kopafbeelding

19 januari 2012 - Armoede is een moeilijk te definiëren begrip. Ieder land bepaald op zijn eigen manier welk percentage van de bevolking onder een bepaalde inkomensgrens leeft, de armoedegrens. De definitie van armoede zal dus variëren. In rijkere landen met een meer royale levenstandaard zal de grens hoger liggen dan bij een derde wereld land.

Veel stakingen maar de scholen blijven open in Israel

Kopafbeelding

16 januari 2012 - Meer dan 250 dorpen, steden en gemeenten (waaronder Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa) zijn maandagochtend begonnen met een stakingsactie. De ambtenaren staken omdat zij het niet eens zijn met het regeringsbeleid. Zij vinden dat de regering ‘zijn handen in de portemonnee van de burgers stopt’, en hier onnodig veel geld uit wil trekken. Op straat zie je de gevolgen, het afval wordt niet meer opgehaald en je kunt gratis parkeren omdat er niet gecontroleerd wordt. Maar de scholen blijven open, dus geen extra vrije dag voor de kinderen in Israel.

Wij willen ook een betaalbaar huis

Kopafbeelding

9 januari 2012 - In Nederland kennen we de tentjes van de ‘Occupied’ beweging. In Israel zitten er al maanden mensen in tentjes om aandacht te vragen voor een groot probleem in Israel. In Israel blijkt er een tekort aan betaalbare huizen. Veel tentenkampen zijn inmiddels verwijderd op last van de gemeente waar zij waren neergestreken.

Israelier verovert Duitsland met kruiden

Kopafbeelding

4 januari 2012 - Avi Zithershpieler, eigenaar van het Israelische bedrijf ‘Spicy Way’, nam een aantal jaar geleden de gok om aan Engelsen thee te verkopen. Dit was een groot succes. Het bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van kruiden en specerijen zet zich nu in om Duitsland te veroveren.

My Baby, de winkel voor ouders en hun kinderen

Kopafbeelding

3 januari 2012 - Jassan Kanan en zijn broer, Wissam, zijn de eigenaar van ‘My Baby’. Het is een winkelcentrum waar ouders alle spullen kunnen kopen voor hun kinderen. Joodse en Arabische ouders rijden vanuit heel het land naar deze zaak op zoek naar koopjes. De broers zijn Druzische zakenmensen die het plan hebben opgevat om de wereld te veroveren, kinderwagen voor kinderwagen.

Kabinet stemt in met plan Netanyahu tegen illegale arbeiders

Kopafbeelding

12 december 2011 - Gister, 11 december, heeft het kabinet unaniem het plan van premier Netanyahu ingestemd. Het plan moet een bijdrage leveren aan het probleem van de illegale immigratie in Israel. Alle ministeries zullen meebetalen aan het 630 miljoen NIS, ongeveer 126 miljoen Euro, kostende project, elk ministerie levert 2% van zijn budget in.

Nieuw groot warenhuis in Jeruzalem

Kopafbeelding

22 november 2011 - Deze maand heeft het Israelische warenhuis Hamashbir Lazarchan dat zich op de exclusieve markt richt haar nieuwste winkel geopend in het centrum van Jeruzalem. Het nieuwe warenhuis telt zeven verdiepingen en is gevestigd in een gerestaureerd gebouw uit de 19e eeuw. Het project heeft 33 miljoen dollar gekost en het heeft twee jaar geduurd voor het warenhuis in het gerestaureerde oude gebouw kon.