Cultuur

  Ga terug naar het overzicht

 

Schoonheidswedstrijd voor Holocaustoverlevenden

Kopafbeelding

2 juli 2012 - In de Israelische stad Haifa hebben 20 dames op leeftijd meegedaan aan een schoonheidswedstrijd. Deze competitie was niet alleen bijzonder vanwege hun hoge leeftijd maar ook omdat ze allemaal overlevenden zijn van de Holocaust.

McDonalds Israel vecht tegen racisme

Kopafbeelding

20 juni 2012 - Joodse tieners mogen volgens nieuwe arbeidswetten niet meer werken op zaterdag, de shabbat. McDonalds Israel heeft aan haar bijna 800 joodse tieners aangegeven dat zij niet meer op zaterdag mogen werken. De fast food keten zal nu meer minderheidsgroeperingen in dienst gaan nemen om er zeker van te zijn dat de zaken bemand zullen blijven. De directeur van McDonalds Israel Dr. Omri Padan heeft aangegeven een petitie te willen starten zodat de nieuwe arbeidswet wordt teruggedraaid.

Premier Netanyahu zijn vader is overleden

Kopafbeelding

2 mei 2012 - Professor Benzion Netanyahu is overleden op 102 jarige leeftijd in zijn huis in Jeruzalem. Professor Netanyahu was de vader van de premier van Israel. Benzion Netanyahu was een bekend Israelisch historicus die les gaf op bekende Universiteiten, zoals de Cornell Universiteit en de Universiteit van Denver.

Yom Hazikaron, de Israelische herdenkingsdag

Kopafbeelding

25 april 2012 - Gisteravond om klokslag acht begonnen de sirenes door heel Israel te loeien. De sirenes en het halfstok hangen van de Israelische vlag luiden het begin van Yom Hazikaron in. Yom Hazikaron is de dag dat Israel haar gevallen soldaten herdenkt. Het totaal aan soldaten dat sinds 1860 is omgekomen bij de bescherming van Israel is 22.993.

Gesmokkelde sarcofagen gevonden op Israelische markt

Kopafbeelding

3 april 2012 - Inspecteurs van de Israelische Antiek Autoriteit (IAA) waren verbaasd toen zij op een markt in de Oude stad van Jeruzalem twee deksels van een sarcofaag aantroffen. De inspecteurs kregen het vermoeden dat het om gestolen oude Egyptische sarcofagen ging waar mummies in hadden gezeten. Zij namen de twee deksels, gemaakt van hout en versierd met hiërogliefen, in beslag voor nader onderzoek.

Kunstenaar gebruikt explosieven om te creëren

Kopafbeelding

16 maart 2012 - De jonge Israelische kunstenaar, Guy Mishaly, gebruikt explosieven om kunst te maken. Mishaly leert voor industrieel ontwerper en ontwikkelt vooral meubelen op een kunstzinnige manier. Zijn afstudeerproject, aan de Bezalel Academie voor Kunst en Design te Jeruzalem, noemt hij ‘Blast’, ontploffing in het Nederlands.

Voorbereiding Purim lijkt op Carnaval

Kopafbeelding

7 maart 2012 - In Nederland kennen we de Pielhazen, Ysselsteyn, en Oeteldonk, Den Bosch. Wanneer de mensen in de zuidelijke Provincies zich zo noemen is het weer Carnaval. De optochten met praalwagens zijn in deze tijd te bewonderen. Ook is het carnaval in Rio bekend, waar zelfs nog grotere praalwagens door de straten trekken. In Israel wordt carnaval niet gevierd maar zij hebben een eigen soort carnaval dat Purim wordt genoemd. De mensen verkleden zich dan en ook praalwagens rijden dan door de straten. Een ding hebben ze gemeen, een erg lange voorbereidingstijd.

Sami minderheid uit Noorwegen in Israel op visite

Kopafbeelding

21 februari 2012 - Vertegenwoordigers van de Sami minderheid in Noorwegen kwamen op bezoek bij de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Het doel van de Sami met deze reis naar Israel is om te leren hoe Israeli’s met succes Hebreeuws nieuw leven ingeblazen hebben, en deze lesmethoden thuis toe te passen. De delegatie werd op de Hebreeuwse Universiteit begroet door Professor Menahem Ben-Sasson.

Israelische mode

Kopafbeelding

21 februari 2012 - De mode-industrie in Israel is nog nooit zo in beweging geweest als de afgelopen jaren. De snelle toename van het aantal winkelcentra in het gehele land is een gevolg van de opkomende mode industrie. Internationale modeketens zoals Zara, H & M, Gap, American Eagle, Top Shop, Mango, Ralph Lauren, Nautica, om er maar een paar te noemen, zijn al te vinden in veel Israelische winkelcentra.

Whitney Houston en Israel

Kopafbeelding

13 februari 2012 - Whitney Houston is afgelopen weekend dood in haar hotel kamer gevonden door haar ‘bodyguard’. Zij zou de hier een Grammy Award, een hele belangrijke prijs op het gebied van zang, uitreiken. Dit heeft niet mogen gebeuren. In mei 2003 bracht de bekende international pop zangeres nog een bezoek aan Israel samen met haar man Bobby Brown. Hier hadden zij een ontmoeting met de toenmalige premier van Israel, Ariel Sharon, en brachten zij een bezoek aan de Hebreeuwse Afrikaners van Dimona, de ‘Koesjim Ivri’im’.

Ouderen in Israel met korting naar Israelische films

Kopafbeelding

6 februari 2012 - Een commissie van Knesset-leden heeft vandaag een plan goedgekeurd waardoor mensen die met pensioen zijn met korting naar Israelische films kunnen. De leeftijd waarop Israeli’s met pensioen gaan verschilt per geslacht, 67 voor een man en 62 voor een vrouw. Zij krijgen 50% korting.

Rapper Jay-Z gaat investeren in Powermat

Kopafbeelding

11 januari 2012 - De Amerikaanse rapper Jay-Z gaat enkele miljoenen dollars investeren in het Israelische bedrijf ‘Powermat Technologies’. Dit Israelische bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling van draadloos opladen. Powermat is samen gaan werken met Duracell. Jay-Z ziet veel in deze draadloze techniek en zal het gezicht en stem worden van de Duracell Powermat JV.

Buikdansen is gezond

Kopafbeelding

2 januari 2012 - Het buikdansen vind zijn oorsprong in het oude Egypte. Buikdansen werd gebruikt bij religieuze rituelen. Napoleon en zijn troepen maakten kennis met het buikdansen rond 1800. Napoleon, toen nog generaal, en zijn troepen waren erg enthousiast over wat de buikdanseressen hun lieten zien. Na de terugkeer in Frankrijk, kwam ook in het Europese clubleven het buikdansen tot leven. Recentelijk bleek dat buikdansen niet alleen entertainment is maar ook erg gezond.

Uitstekende auditie Israelier bij #tvoh

Kopafbeelding

27 september 2011 - Guy Barzily, de Israelische Groninger, heeft een staande ovatie gekregen van de jury en het publiek van ‘The Voice of Holland’. Barzily begeleide zichzelf op de piano toen hij het lied ‘True Colors’ van Cindy Lauper zong. De uitzending van ‘The Voice’ werd goed bekeken. Vrijdagavond keken er ruim 3,2 miljoen mensen naar de uitzending...