Sport en Spel

 Sport

Voetbal

Net zoals in Nederland is ook voetbal erg populair in Israel, maar ze kunnen het niet zo goed als de Nederlanders. De beste teams in Israel zijn op het moment Maccabi Haifa en Beitar Jerusalem.

De eredivisie (de hoogste klasse) van Israel heet de Ligat Ha'Al. In deze competitie spelen 12 clubs. De eerste divisie in Israel heet de Liga Leumit. Ook in deze competitie nemen 12 teams deel.

Basketbal

Veel beter is Israel in basketbal. Het team Maccabi Tel Aviv heeft al regelmatig het kampioenschap van de Euroleague gewonnen! Israel mag hierin meedoen, omdat ze lid zijn van de Internationale Basketbal Federatie.

Watersport

Israel grenst aan de Middellandse en de Rode Zee, dus het is niet zo vreemd dat vele Israeliers ook kunnen surfen, duiken en zeilen.

Olympische Spelen


De trotse Shahar Zubari met zijn bronzen medaille die hij in de Olympische Zomerspelen van 2008 in het Chinese Peking won.

De Olympische Spelen is een internationale sportmanifestatie waarvan twee versies (de Zomerspelen en de Winterspelen) ieder om de vier jaar worden gehouden. Israel deed voor het eerst mee met deze competitie in 1952. Toen wonnen ze helaas geen enkele medaille. Pas tijdens de Zomerspelen van 1992 lukte het Israel om voor het eerst twee medailles in de wacht te slepen: een bronzen en een zilveren. De zilveren medaille werd toen gewonnen door Yael Arad. Zij had deze gewonnen met judo. De judoka Shay-Oren Smadja won de bronzen medaille.

De eerste gouden medaille werd gewonnen in 2004 door de windsurfer Gal Fridman. Acht jaar eerder won hij tijdens de Zomerspelen al de bronzen medaille in dezelfde discipline.

In de laatste Olympische Zomerspelen dat in 2008 in het Chinese Peking gehouden werd, lukte het Israel ook om een bronzen medaille te winnen. De zeiler Shahar Zubari was de gelukkige.

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, heeft Israel ook meegedaan met de Olympische Winterspelen in 1994, 1998, 2002 en 2006. Helaas hebben ze nog nooit wat gewonnen, maar misschien gaat dat nog veranderen in 2010 wanneer de volgende Olympische Winterspelen zijn!

 Spel

Rummikub

Ken jij het spel Rummikub? Wist jij dat het Israelisch was? In 1980 bezocht Adi Goldad het land en ontdekte het spel dat daar al jaren bekend was. Hij nam één spel mee als souvenir en toen bleek dat zijn schoonmoeder het zo'n leuk spel vond, wist hij het zeker: dit moet iedereen hebben. Zie hier uit de archieven een nieuwsreportage van Omroep Gelderland uit 2005 toen de Nederlandse Rummikub-geschiedenis 25 jaar geleden in Hattem begon:

 

 

Misschien heb je wel eens gehoord van Daniel de Ridder? Hij voetbalde voor Ajax en nu speelt hij voor het Engelse Wigan Athletic. Hij heeft een Israelische moeder en een Nederlandse vader.