Leven in een stad

19 oktober 2011

LEVEN IN EEN STAD

In de stad is het leven bijna net zoals in Nederland. De steden zijn groot, druk en hebben veel gebouwen. Hieronder vind je per hoofdstukje iets over het leven in een Israelische stad.

WERKEN

De mensen in Israel werken allemaal heel erg hard. Ze doen eigenlijk hetzelfde soort werk als Nederland. Ze werken bijvoorbeeld op het kantoor of in een winkel.

REIZEN

In de stad zijn ook veel bussen en auto’s. In Israel kan je bijna overal komen met de bus. Veel mensen reizen dan ook met de bus. In Israel is dat veel goedkoper dan in Nederland. In de bus betaal je een kaartje bij de chauffeur. Of je kan van tevoren een kaartje bij de balie kopen op een busstation. 

Je ziet ook veel auto’s in Israel. De mensen rijden er heel hard en toeteren heel veel. Ook zijn de auto’s best vies en stoffig. Dat komt omdat de mensen in Israel hun auto niet mogen wassen. Dat mogen ze niet omdat er haast geen water in het land is.

Ook hebben ze treinen in het land. Hier maken ook veel mensen in Israel gebruik van. Vooral de soldaten  met diensplicht reizen met de trein.

Fietsen doen ze in Israel haast niet. Er zijn ook geen fietspaden. Maar ze lopen er wel. Omdat de mensen zo druk zijn, lopen ze vaak heel erg hard. Je kan ze haast niet bijhouden!

BOODSCHAPPEN DOEN

In Israel heb je haast geen winkelstraten zoals in Nederland. In de grote steden zie je vaak alleen hele grote winkelcentrums. Die winkelcentrums hebben een dak en zien er heel luxe uit. Aan de ingang van zulke winkelcentrums staan vaak bewakers. De bewakers kijken in je tas voordat je naar binnen mag. Ook moet je door een detectiepoortje, die kijkt of je misschien wapens in je zakken hebt. Als je dat hebt, gaat het poortje hard piepen en dan mag je niet naar binnen.

Verder zijn er in Israel heel veel marktjes. Hier kan je eten kopen. Soms bijna elke dag. Bij de Arabische kraampjes kan je ook veel souvenirs kopen. Daar moet je wel goed afdingen, want ze vragen altijd teveel geld voor hun spulletjes. Met afdingen probeer je de spullen goedkoper te krijgen. Je stelt een bedrag voor en de verkoper is het daar mee eens of stelt een ander bedrag voor. Zo krijg je het product voor minder geld.

Je kan in Israel heel lang boodschappen doen. De winkels en kraampjes gaan vroeg open en blijven tot laat open. Vaak wel tot tien uur ’s avonds. De winkels zijn wel op sommige dagen gesloten. Dit is zo vanwege de feestdagen. Op vrijdag zijn ze dicht in de Arabische wijken. Op zaterdag zijn ze in de Joodse wijken dicht. En op zondag zijn ze in de christelijke wijken gesloten.

VRIJE TIJD

In hun vrije tijd doen Israeliers niet veel andere dingen dan Nederlanders. Ze gaan naar het winkelcentrum, naar de bioscoop of naar een discotheek. Of ze gaan wandelen in het park of sporten.  

In Israel doen veel mensen aan sport. Dat is ook heel makkelijk, want je kan in de stad gratis fitnissen. In bijna elk park staan fitnessapparaten. Als je wilt sporten kan je dus gewoon naar het park of het strand toe gaan en daar op die toestellen sporten.

 

Jeruzalem is de hoofdstad van Israel. In Jeruzalem de huizen zijn gemaakt van dezelfde steensoort.