Leven in een kibboets

19 oktober 2011

LEVEN IN EEN KIBBOETS

Een kibboets is een landbouwdorp waar mensen vroeger samen leefden en werkten. Nu is het vaak een gewoon dorp. Kibboets betekent ‘samenscholing’ of ‘verzameling’. Dat komt omdat mensen in een kibboets veel samen deden en samen leefden.

DE EERSTE KIBBOETS

De eerste kibboets werd gebouwd in 1903. Dat was tijdens het Britse mandaat. Het Britse mandaat is de tijd dat Engeland de baas was in het land. In die tijd kwamen er veel joden van over de hele wereld naar Israel. Zij kwamen in een land dat niet heel vruchtbaar was en waar nog haast geen huizen stonden. Het was dus best armoedig. Daarom gingen alle mensen samen wonen in een dorpje. Dat dorpje noemden ze een kibboets.

In het begin werkten alle mensen in een kibboets samen op het land. Op die manier maakten ze Israel vruchtbaar. Het was namelijk een beetje een dorre woestijn! Die mensen werkten allemaal heel erg hard en heel veel. Hierom deden ze ook andere dingen samen, zoals eten. En ze deelden al hun spullen. Niemand had iets voor zich alleen, zelfs geen kleren.  

De kinderen werden door alle bewoners opgevoed. Niet alleen door hun eigen ouders, maar ook door bijvoorbeeld hun buren. Ze gingen overdag naar school en aten dan met ze allen samen. ’s Avonds sliepen ze samen in een huis speciaal voor kinderen.

BUITENLANDERS

In de kibboets werkten ook veel mensen uit het buitenland. Zij kwamen dan vaak voor een jaar of langer naar Israel om te helpen in een kibboets. Ze deden dat omdat ze de joden wilden helpen het land op te bouwen of omdat ze gewoon even weg wilden uit hun eigen land. Vaak hielpen deze mensen in de sinaasappelboomgaarden. Hiervan waren er namelijk veel in de buurt van de kibboetsen.

SOCIALISME

De idee van de kibboets en alles samen doen, kwam van het socialisme. Mensen die socialistisch zijn willen veel dingen samen doen en vinden dat je aan elkaar moet denken. Zij vinden dat iedereen gelijk is en dat er geen verschillen moeten zijn tussen arm en rijk.

De mensen in de kibboets waren niet alleen socialisten. Ze waren ook zionisten. Zionisten zijn mensen die een land voor joden willen. Israel is eigenlijk ontstaan en opgebouwd door zionisten.

TEGENWOORDIG

Nu doen de mensen in de kibboets haast niets meer samen. Een kibboets lijkt nu meer op een gewoon dorp. Er is nog wel veel landbouw in de buurt van de kibboetsen. Maar er werken nu een stuk minder mensen. Dat komt natuurlijk ook omdat ze meer machines hebben. Hierdoor hebben ze minder mensen nodig.

Maar dat komt ook doordat het land nu is opgebouwd en er nu steden zijn. Die waren er in het begin haast niet. In de steden is veel meer werk te vinden, dus gingen de mensen daar heen. Er woont nu nog maar 1,8 procent van de Israeliers in een kibboets.

 

Veel kibboetsen zijn vernoemd naar bekende mensen over de hele wereld. Kibboets Kfar Masaryk is bijvoorbeeld vernoemd naar een oud president van Tsjecho-Slowakije. Deze president kwam op voor de joden in zijn land.

Andere kibboetsen zijn ook vernoemd naar belangrijke politieke mensen. Ramat David naar een Engelse staatsman, Ramat Yohanan naar een Zuid-Afrikaanse staatsman en Kfar Blum naar een Franse man in de politiek.