Historische plaatsen

Jeruzalem

 

Het oude centrum

Het oude centrum van Jeruzalem is zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Dit gedeelte van de stad is onderverdeeld in een joodse, een christelijke, een christelijk-Armeense en een islamitische wijk. Rondom het oude centrum staat een stadsmuur en je moet dan ook altijd door een van de vele poorten gaan, wil je kunnen rondslenteren door de oude straatjes met talloze leuke winkeltjes en eetgelegenheden. Ook vind je hier belangrijke religieuze bouwwerken terug, zoals de Westelijke Muur, de Grafkerk en de al-Aqsamoskee, en interessante oudheidkundige musea, zoals de Toren van David.

 

Yad Vashem

In dit museum wordt de verschrikkingen van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in kaart gebracht. Yad Vashem is leidinggevend in de wereld als het gaat om informatie, educatie, onderzoek over en herdenking van de Shoah (Holocaust).

 

Israel Museum

Het nationale museum van Israël. In dit museum kun je van alles wat vinden: archeologische vondsten, judaica, kunst uit verschillende delen van de wereld en zeldzame manuscripten. Een bezoek is het museum zeker waard als je de Dode Zeerollen wilt bewonderen. Deze rollen bevatten een enorme collectie van bijbelse teksten, commentaren op bijbelgedeelten, liturgische en wetteksten en zouden uit de periode van de derde eeuw na Chr. dateren. Overblijfselen van deze rollen werden tussen 1947 en 1956 in elf grotten nabij de Dode Zee gevonden. Een deel hiervan kan je hier bezichtigen in een hiervoor apart ontworpen gebouw!

Dode Zee

 

Massada

Massada is een burcht, gebouwd op een rots bij de Dode Zee. Het fort werd door koning Herodus gebouwd in 37 voor Chr. uit Jeruzalem had moeten vluchten. Later, na de val en verwoesting van Jeruzalem en de Tweede Tempel in 70 na Chr., vluchtten een aantal joden naar Massada. Vermoed wordt dat het verzet bij Massada tegen de Romeinen het allerlaatste staande verzet was. De inwoners van Massada zouden massaal zelfmoord hebben gepleegd toen de Romeinen het fort trachtten aan te vallen. Je kan de ruines van het fort bereiken via een kabelbaan, maar ook lopend, via het zogeheten slangenpad.

Jaffa (Joppa, Yafo)

Dit plaatsje is één van de oudste havensteden in Israël en het hele Middellandse-Zeegebied en ligt tegen Tel Aviv aan. Het is een heel strategische plaats. Het is gebouwd op een heuvel boven een baai. Hier kan je op je gemak rondslenteren door de prachtige straatjes en historische gebouwen bewonderen. Er zijn ook een aantal musea. Verder staat het stadje bekend om haar vele kunstgaleries. Zowel overdag als ’s avonds is het zeker de moeite waard om door dit “klein-Jeruzalem” een wandeling te maken.

 

Caesarea

Dit oude havenstadje werd opgebouwd door Herodes en werd later ook nog de stad waar de Romeinse overheid zetelde. De grote haven keek uit over de Middellandse Zee. Die haven is nu als gevolg van aardbevingen in de zee gezonken. Sinds 2006 is het mogelijk om die haven te bezichtigen. Je ziet ondermeer een oude vuurtoren, een Romeins scheepswrak en nog veel meer. Je moet wel goed kunnen snorkelen of professioneel duiken! Als je niet van plan bent het water in te duiken, kan je nog altijd op het strand de resten van een Romeinse brug bewonderen. Ook mooi is het oude amfitheater dat zelfs weer gebruikt wordt voor ondermeer toneelspelen en muziekvoorstellingen!