Staatkundige symbolen

Israelische vlag

Israelische vlagOp 28 oktober 1948, vijf maanden na de onafhankelijkheidsverklaring, werd deze vlag officieel de vlag van Israel. Op een witte achtergrond zie je een blauwe Davidster tussen twee blauwe strepen. De blauwe strepen op de witte achtergrond zijn gebaseerd op de joodse gebedssjaal, de talliet.

 

 

Menora

Menora op de Israelische 10 cent (10 agorot) muntAls nationaal symbool werd bij de stichting van de staat Israel de menora gekozen. De menora is een gouden zevenarmige kandelaar. De kandelaar is een van de oudste symbool voor het Joodse volk. Zo stond in de Tweede Tempel bijvoorbeeld een gouden menora, die echter door de Romeinen onder leiding van Titus als overwinningsbuit naar Rome werd meegenomen. Een afbeelding van dit tafereel vind je overigens terug op de triomfboog van Titus in Rome.

Het symbool wordt nog steeds vaak gebruikt. Je vindt het ondermeer terug op de Israelische 10 cent munt (10 agronot).

Wapen van Israel

Israelisch paspoortDe menora komt terug in het wapen van Israel. Hierin staat de kandelaar tussen twee olijftakken in. Olijftakken representeren vrede. Onder de kandelaar staat in het Hebreeuws het woord Israel geschreven (ישראל). De achtergrond van het wapen is blauw, de tekening zelf kan zowel in het wit als in goudkleur zijn. Het wapen van Israel vind je ondermeer terug op de kaft van Israelische paspoorten.

 

De blauwe strepen op de talliet en dus de vlag van Israel, komen niet uit de lucht vallen. In de Tora wordt beschreven dat de Israelieten een soort blauwe kleur op hun gebedssjaal moesten gebruiken, zodat ze - als ze de kleur zagen - aan de hemel boven hen moesten denken en daarmee aan God.


In 2005 besloot een Filipijnse ondernemer om de grootste vlag op de wereld te maken. Uit liefde voor het land en als cadeautje voor 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de Filipijnen en Israel, deed ze dit met de Israelische vlag. De vlag werd in november 2007 op de grond bij de Dode Zee gelegd en was maar liefst 660 meter lang en 100 meter breed!


Mozes kreeg van God te horen dat hij een lampenstandaard voor 7 lichtjes moest maken. Je kan dit nalezen in de joodse en christelijke bijbel: Exodus [Hebr.: Sjemot], 25:31/39.

 

Binnenkort vind je hier meer informatie.