Verkiezingen

Ook in Israel worden er verkiezingen gehouden. Tijdens de verkiezingen kunnen Israelische burgers, ongeacht hun religie of etniciteit, laten weten welke politieke partij hem of haar in het Israelische parlement zou moeten vertegenwoordigen. Zoals iedere Nederlander boven de 18 jaar mag stemmen op zijn of haar partij, zo mag ook iedere Israeliër boven de 18 dat.

VERKIEZINGSDAG

Verkiezingsdag wordt in Israel gezien als een nationale feestdag. Dat is handig als je hoopt op een hoge opkomst! Hoewel meestal de opkomst rond de 80% lag, waren het aantal Israeliers die gingen stemmen tijdens de laatste verkiezingen erg laag: maar 63,2%!

KANDIDATEN

Voor deze verkiezingen moeten politieke partijen een lijst met kandidaten voor het Israelisch parlement presenteren. Iedere Israelier die 21 jaar of ouder is, kan zich kandidaat stellen. Om mee te kunnen doen met de verkiezingen, moet een partij minstens 2.500 handtekeningen verzamelen van mensen die mogen stemmen. Ook moeten ze een bedrag betalen. Dit bedrag krijgen ze terug, als het ze gelukt is om minstens een zetel in het parlement te halen.

POLITIEKE PARTIJEN

Israel kent vele politieke partijen waarin de meningen en wensen van de burgers verwoord worden. Sinds de laatste verkiezingen (28 maart 2006) zitten de volgende partijen in het parlement en sommigen in de regering:

 • Kadima (dit woord betekent Voorwaarts. Het is een partij opgericht door de vorige Israelisch premier Ariel Sharon.) Deze partij is momenteel de grootste partij in de regering. De partij is voor een twee-staten oplossing (het creeren van een Palestijnse staat als vredelievende buurman van de Israelische staat).
 • Arbeiderspartij (de Israelische variant van de PvdA). Zaken als loon, uitkeringen en andere sociaal-economische zaken staan hoog op de agenda van deze partij. De Arbeiderspartij zit ook in de regering en is ook voor een twee-staten oplossing. 
 • Shas (orthodox-joodse partij). Deze partij zit ook in de regering. De partij stelt zich flexibel op ten aanzien van het Israelisch-Palestijns conflict. Het doel van Shas is om de halacha (de joodse wet) nauw te volgen. Op deze partij stemmen veel religieuze mizrachim (= oriëntaalse joden).
 • Likoed (een rechts-georienteerde partij). Ze staan voor een vrije-markt economie. Meningen binnen de partij zijn verdeeld over het creeren van een Palestijnse staat. Deze partij zit niet in de regering.
 • Yisrael Beiteinu ("Israel Ons Huis" - nationalistische partij). Ook deze partij zit niet in de regering. Deze partij is niet tegen een Palestijnse staat. Israelische Arabieren zouden bij creatie van een Palestijnse staat wel moeten verhuizen naar die staat.
 • Nationale Religieuze Partij / Nationale Unie (religieus-nationalistische partij). Staat voor een harde koers tegen Palestijns terrorisme. De partij is tegen de creatie van een Palestijnse staat. De partij zit niet in de regering.
 • Gil (gepensioneerdenpartij). Deze partij is speciaal opgericht om de belangen van oudere mensen die niet meer werken, te behartigen. Ook deze partij zit niet in de regering. 
 • Verenigde Torah Jodendom (orthodox-joodse partij). Deze partij zit niet in de regering. Het doel van de Verenigde Torah Jodendom is om de halacha (de joodse wet) nauw te volgen. Op deze partij stemmen veel religieuze asjkenazim.
 • Meretz (links georienteerde, groene, zionistische partij). Is voor een twee-staten oplossing. Milieu en sociaal-economische zaken staan hoog op de agenda. Deze partij zit niet in de regering.
 • Verenigde Arabische Lijst (islamitische Arabische partij). Partij is voor creatie van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als zijn hoofdstad. Deze partij zit niet in de regering.
 • Hadash (Arabische Marxistische niet-zionistische partij). Ook deze partij zit niet in de regering. De partij wilt Palestijnen in het buitenland terug laten keren naar Israel. Zij is ook voor de creatie van een Palestijnse staat.  
 • Balad (nationalistische Arabische partij). Deze partij zit niet in de regering. De partij is voor de creatie van een Palestijnse staat. Ook willen ze dat Arabieren in Israel officieel als minderheid erkend worden en niet "gewoon" als een bevolkingsgroep.
 

De partij Alé Yarok , dat Groen Blad betekent, heeft een hennepblad als symbool en wilt marihuana in Israel legaal maken. Verder komen ze zoals andere 'groene' partijen op voor het milieu. Ale Yarok kwam vorige keer net niet in de Knesset, omdat ze te weinig stemmen had behaald.