Lokale Overheden

Een lokale overheid levert verschillende diensten, zoals educatie, cultuur, gezondheid, sociaal welzijn, drinkwater, parken, bestratingen en riolering. Deze diensten worden betaald uit lokale belasting en uit de geldkas van de staat.

VERSCHILLENDE SOORTEN LOKALE OVERHEDEN

Er zijn verschillende soorten lokale overheden:

  • gemeentes (voor steden met meer dan 20.000 inwoners)
  • lokale raden (voor stadjes en dorpen met het aantal inwoners tussen 2.000 en 20.000)
  • regionale raden: voor verschillende dorpjes in een bepaald gebied

Iedere lokale overheid heeft een burgemeester of voorzitter van de raad. In 2006 waren er in Israel 69 gemeentes, 141 lokale raden en 54 regionale raden.

UNIE

Alle lokale overheden mogen deel uitmaken van de Unie. De Unie is een organisatie die de lokale raden voor de overheid vertegenwoordigt. Een gemeente is niet verplicht om zich hierbij aan te sluiten. Deelname is dus vrijwillig.

LOKALE VERKIEZINGEN

Iedere vijf jaar zijn er verkiezingen. Hier mogen ook niet-Israeliers (bijvoorbeeld gastarbeiders) die in Israel wonen aan deelnemen. Deze kiezers mogen niet jonger dan 17 jaar zijn. Om je kandidaat te stellen voor een raad, moet je minstens 21 jaar zijn.

GEKOZEN BURGEMEESTER

In Nederland en Belgie wordt de burgemeester benoemd. In Nederland door de Koningin, in Belgie door de gewestregering. Hier wordt de burgemeester dus niet gekozen. Dat is anders in Israel. In Israel wordt de burgemeester of voorzitter van de raad door de inwoners gekozen.

 

(Hier komt binnenkort een aardig feitje te staan.)