Kleding

Door middel van kleding onderscheiden mensen zich vaak van elkaar. In feite kan je ermee aantonen tot welke groep je hoort. Vaak hebben godsdiensten ook bepaalde kledingregels opgesteld voor verschillende doelen. Hierdoor onderscheiden bijvoorbeeld joden en moslims zich vaak van elkaar. In Israël kom je daarom verschillende typen kleding tegen.

Om je een indruk te geven staan hieronder de meest opvallende beschreven:

Joodse kledingkenmerken

Een aantal joodse mannen dragen een keppel ('kipa' in het Hebreeuws). Dit bedekt vooral het achterste gedeelte van het hoofd en niet het hele hoofd. Dit is een teken van een respect aan God. Sommigen dragen het de hele dag, anderen enkel tijdens gebed. Je hebt ze in verschillende vormen, kleuren en maten.

 

In bepaalde wijken in Israël zie je dat joodse mannen een veel grotere hoed dragen, vaak met bont en al. Dit is een meer orthodoxe variant van jodendom die zich in Oost-Europa ontwikkeld heeft. Vaak dragen ze daaronder ook een soort dikke jassen en meestal in donkere kleuren.

 

Joodse vrouwen dragen onopvallender kleding. Wel zie je dat traditionele vrouwen vaak een rok dragen en een groot deel van hun lichaam bedekken. Wat je niet goed kan zien is dat zij soms ook een pruik dragen. Veel religieuze, getrouwde vrouwen dragen dit omdat zij geloven dat je na je trouwerij je haar moet bedekken: nephaar voldoet dan ook!

 

Islamitische kledingskenmerken

Islamitische vrouwen in Israël dragen vaak een hoofddoek. Volgens hun traditie zijn ze hiertoe verplicht wanneer ze een jaar of 10 zijn. Soms zijn er moderne vrouwen die deze traditie niet belangrijk vinden en die dragen dan niets bijzonders.

 

Islamitische mannen hebben niet echt een vast kledingstuk waarmee ze zich onderscheiden. Buiten Israël heb je wel tradities waarbij mannen bijvoorbeeld een gewaad dragen, zoals in Saudi-Arabië.

 

Bedoeïenen

Bedoeïenen hebben daarentegen een andere klederdracht dan reguliere Arabische moslims. Vaak is hun kleding om praktische redenen anders. Zo bedekken mannen vaak ook hun hoofd wat meer van doen heeft met het verblijf onder de hete zon in de woestijn.

 

Vaak zie je dat vooral religieuze leiders een aparte manier van kleden hebben. Hierdoor vallen zij immers op in hun omgeving. Zo dragen de leiders van de druzen meestal een witte hoed en kleden ze zich in zwarte gewaden.

 

Christelijke kledingskenmerken

Onder de christenen valt ook veel onderscheid te maken. Zo dragen katholieke priesters een zwart overhemd met een witte kraag onder hun boord. Hun Grieks-Orthodoxe tegenhangers hebben daarentegen lange baarden en dragen een plat hoofddeksel. Nonnen hebben daarentegen een sobere outfit en in sommige kerken bedekken christelijke vrouwen ook het hoofdhaar.

 

Circassiërs

Dan zijn er nog de Circassiërs. Zij hebben hun traditionele manier van kleden meegenomen van het gebied waar ze oorspronkelijk vandaan komen: de Caucasus. Het wijkt af van de rest van de klederdrachten en lijkt meer Turks.

 

 

In de mondeling leer van het Jodendom (Talmoed) wordt uitgelegd waarom je je hoofd bedekt. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd dat rabbijn Choena nooit meer dan 2 meter met zijn hoofd onbedekt liep, "omdat de aanwezigheid van het opperwezen altijd boven mijn hoofd is." Met andere woorden: de keppel die mannen dragen staat voor de erkenning dat God boven de mens staat.

 


 

(Foto: Marianna Trembovler)

De gezellige organisatie Gezellig Joods M&N heeft een leuk nieuwtje bedacht: ecologisch verantwoorde keppels (kipa's). Dat betekent dat de kipa's goed voor het milieu zijn. Zij zijn gemaakt van gerecycled karton en ze komen in fel-groen. Wil je ook zo'n groene keppel kopen? Schrijf Nathan en Menachem een e-mailtje.

 

(Binnenkort vind je hier links naar meer informatie)