Bevolkingsgroepen

 

In Israël wonen nu net iets meer dan zeven miljoen mensen Dat is minder dan de helft van het aantal Nederlanders. Op iedere 100 Israëliërs zijn er 76 Joodse mensen, 20 Arabische mensen en 4 mensen van een andere afkomst. Hiermee is alles alleen nog niet echt duidelijk. Ondanks het gezamenlijke geloof en afkomst hebben bijvoorbeeld de Joodse mensen onderling namelijk ook verschillende achtergronden: sommigen komen uit Europa, anderen uit Afrika en weer anderen uit Azië. Ook de Arabische mensen kennen veel verschillen: zij kunnen bijvoorbeeld islamitisch of christelijk zijn.

 

Joden

De meeste mensen in IsraŽl zijn Joods. Hier kan je lezen wat voor soorten Joodse mensen er zijn!

Arabieren

In IsraŽl wonen ook een heleboel Arabische mensen. Een op de vijf IsraŽliŽrs heeft een Arabische afkomst. Net als bij de Joden bestaan er ook veel verschillen tussen Arabieren onderling.

Druzen

Naast moslims en christenen zijn er ook druzen onder de Arabieren in IsraŽl. De meeste van hen wonen in de buurt van Haifa. Er zijn ongeveer net zoveel druzen als christelijke Arabieren, dus bijna 200.000 in totaal.

BedoeÔenen

Deze islamitische Arabieren behoren tot een nomadengroep: zij trokken eeuwenlang met hun kamelen en ander vee rond in de woestijn. 's Nachts sliepen ze in tenten.

Overige bevolkingsgroepen

Naast Joden en Arabieren komen er in IsraŽl ook nog andere bevolkingsgroepen voor. Zo wonen er bijvoorbeeld in het stadje Kfar Kama ongeveer 2000 CircassiŽrs.