Steden van IsraŽl

 

Je hebt vast wel eens in het nieuws een aantal Israelische steden horen noemen. Vaak zal dit Jeruzalem of Tel Aviv zijn, maar zoals je waarschijnlijk al weet, kent Israel veel meer steden. Steden met een interessante historische achtergrond, een speciale aardrijkskundige ligging of belangrijke activiteiten die daar plaatsvinden worden hieronder kort benoemd. Weet jij nog een stad die op het lijstje ontbreekt, maar die zeker aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet? Laat het ons weten!

 

Jeruzalem

Kopafbeelding

Jeruzalem is sinds 1949 de officiŽle hoofdstad van IsraŽl. Hier vind je dan ook het IsraŽlische parlement en veel andere overheidsgebouwen. Met ongeveer 725.000 inwoners is het ook de grootste stad van het land. In nieuwe wijken in het westen wonen vooral veel Joden en in het oosten wonen de meeste Arabieren. In het centrum woont iedereen min of meer naast elkaar.

Tel Aviv / Jaffa

Kopafbeelding

Met 370.000 inwoners en met alle satellietsteden eromheen is Tel Aviv de tweede grootste stad van IsraŽl. In tegenstelling tot Jeruzalem is Tel Aviv erg jong: het is maar ongeveer 100 jaar oud. Zestig Joodse families van het oude, naburige Jaffa stichtten in 1909 een nieuwe buitenwijk met betere en schonere woningen op een kaal stuk grond aan het strand.

Eilat

Kopafbeelding

In het uiterste zuiden van IsraŽl ligt Eilat. Deze plaats ligt op een steenworp afstand van buurlanden Egypte in het westen en JordaniŽ in het oosten, aan de kleine IsraŽlische kustlijn van de Rode Zee. Hoewel er slechts 55.000 mensen wonen is dat niets in vergelijking met de honderdduizenden toeristen die Eilat ieder jaar bezoeken.

Nazareth

Kopafbeelding

Nazareth staat in het Nieuwe Testament bekend als de geboorteplaats van Jezus Christus. Terwijl het christendom zich verspreidde in Europa, werd dit kleine oude plaatsje vanaf het jaar nul steeds belangrijker. Niet alleen kwamen er namelijk pelgrims richting de geboorteplaats van Christus, maar ook kruisvaarders. Naast Jerusalem wilden zij immers ook controle over dit plaatsje.

Haifa

Kopafbeelding

Haifa is met ongeveer 270.000 inwoners de derde grootste stad van IsraŽl. Het ligt in het noorden van het land aan de gelijknamige baai aan de Middellandse Zee. Het is een havenplaats die lange tijd veel chemische bedrijven aantrok. Hierdoor heeft Haifa een sterk industrieel uiterlijk met bijvoorbeeld een grote raffinaderij die lange tijd het zicht van de stad bepaalde.

Caesarea

Kopafbeelding

Caesarea is eigenlijk een archeologisch park aan de kust tussen Tel Aviv en Haifa. Toen het gebied nog onderdeel was van hun rijk, stichtten de Romeinen hier rond het jaar nul een stad om zo de regio te kunnen regeren. Zoals je al merkt, vernoemden ze het naar de beroemde keizer Caesar.

Dimona

Kopafbeelding

Dimona ligt net als Beer Sheva in de Negev Woestijn. De stad werd in de jaren í50 gesticht en werd met name door Noord Afrikaanse immigranten opgebouwd. Rond diezelfde periode werd hier een nucleair onderzoekscentrum gevestigd vanwege de afgelegen ligging.

Be'er Sheva

Kopafbeelding

Be'er Sheva wordt wel de hoofdstad van de Negev Woestijn genoemd. Het ligt dan ook midden in een droge stenen vlakte met eentonig landschap. Met bijna 200.000 inwoners is het echter wel een van de grotere steden van IsraŽl. Dit komt met name door grote aantallen immigranten uit onder andere EthiopiŽ en de voormalige Sovjet Unie die zich hier vestigden.

Ashkelon

Kopafbeelding

Net iets ten noorden van de Gazastrook ligt de badplaats Ashkelon. Net als het naburige Ashdod is dit een erg oude plaats en werd het diverse keren veroverd en verwoest door verschillende volkeren.

Tiberias

Kopafbeelding

Deze stad in het noorden van IsraŽl ligt aan het Meer van Kinneret (ook wel: het Meer van Galilee). Ook deze stad kent een lange geschiedenis. Enkele jaren na het jaar nul werd deze stad door de zoon van de beroemde Herodes I gesticht. Herodes Antipas noemde de stad naar de Romeinse senator Tiberius.

Ashdod

Kopafbeelding

Ashdod is meer dan 3000 jaar oud. Net als andere oude steden in deze regio werd het diverse keren veroverd en met de grond gelijk gemaakt, bijvoorbeeld door de Romeinen. Na een lange periode waarin het slechts een klein dorpje was gebleven, is Ashdod tegenwoordig een grote en erg moderne stad met ongeveer 200.000 inwoners.

Netanya

Kopafbeelding

Aan de kust tussen Tel Aviv en Haifa ligt Netanya: de ďdiamant van de Middellandse ZeeĒ. Het verdient deze naam vanwege de kilometers lange witte stranden, de weelderige tuinen en parken, de boulevards, de luxe hotels en de vele restaurants. Het is dan ook een populaire vakantiebestemming voor veel mensen uit de hele wereld.

Ramat Gan

Kopafbeelding

Vlak naast Tel Aviv ligt Ramat Gan. De twee steden zijn in de loop der jaren tegen elkaar aangegroeid. Ook Ramat Gan is een nieuwe stad, die voortkwam uit een boeren nederzetting van 1921.