Plant en Dier

In het stukje over landschap kon je al lezen dat Israel heel veel verschillende landschappen heeft. Bossen, woestijn, bergen en moerassen kan je allemaal vinden in het kleine landje. Hierom begrijp je wel dat er ook veel planten en dieren in Israel zijn. Je kunt er een paar bekijken op de klikkaart. Maar we hebben er ook nog een aantal op een rijtje gezet voor je!


Planten en bomen

aan de kust

Aan de Middellandse Zee is de grond heel vruchtbaar. Hierdoor groeien hier veel mooie planten en bomen. Je ziet er bijvoorbeeld veel bomen met lekker fruit, zoals bananen en sinaasappels. De bananenbomen zijn erg groot en bijzonder. Ze lijken wel een beetje op palmbomen. De sinaasappels die in Israel aan de bomen groeien kan je soms in de Nederlandse supermarkten kopen!


in de bergen

In de bergen groeien in december plantjes die je in Nederland in de lente ziet groeien, zoals mooie hyacinten, krokusjes en narcissen. Dat is niet zo gek, want het weer is daar in december hetzelfde als bij ons in de lente. Ook zie je er madeliefjes, cyclamen en irisjes. Irisjes zijn mooie paarse of donkerblauwe bloempjes met een geel of wit streepje. Ze lijken wel een klein beetje op vergeet-me-nietjes. Cyclamen zijn vaak roze of paarse bloemen met veel groene bladeren. Veel opa’s en oma’s hebben ze in de vensterbank staan. Ook groeien er heel veel soorten wilde bloemen in de bergen.
De bomen die in de bergen groeien zijn vooral naaldbomen. Die zie je vaker in bergen. Maar in de Israelische bergen vind je ook veel eiken. Deze ken je natuurlijk ook al, omdat deze ook in Nederland groeien.

 

langs de rivier

Net zoals aan de kust groeien er langs de rivier ook veel bomen met lekker fruit. Je ziet in Israel heel veel dadelbomen, bananenbomen, avocadobomen en mangobomen. Dadelbomen zien er net zo uit als palmbomen, maar dan groeien er zoete kleine en bruine vruchtjes aan. Ze staan niet alleen langs de rivier de Jordaan, maar je kunt ze in heel Israel vinden. Ook zijn er veel olijfbomen in Israel. Van die olijven wordt olijfolie gemaakt, maar ze worden natuurlijk ook gewoon zo gegeten.


in de woestijn

Je begrijpt natuurlijk wel dat in de woestijn niet veel planten groeien. Het is er overdag erg warm en ’s nachts heel koud. En er is weinig water. Maar je kan wel een paar planten vinden in de woestijn. Zo heb je er cactussen in heel veel soorten en maten. En in de hoge gebieden van de Negevwoestijn vind je ook pistachebomen. Pistaches zijn nootjes, die heel veel worden gegeten in Israel en er worden veel lekkere dingen van gemaakt. Op plekken waar nog wat water heel diep in de grond zit, kunnen dadelbomen groeien.


in de Rode Zee

Helemaal onderaan in Israel is er een stad aan de Rode Zee dat Eilat heet. Daar gaan veel mensen heen om te duiken in de Zee. Er zijn daar onder water namelijk veel mooie onderwaterplanten en koraal te zien. Koraal heb je in heel veel mooie kleuren en maten.


Dieren


In Israel heb je ook heel veel soorten dieren. Zo vliegen er allerlei aparte vogels rond en kruipen er veel soorten slangen en reptielen over de grond. In Israel vind je vleermuizen, zeeschildpadden, jakhalzen, steenbokken. En dromedarissen en kamelen, hyena’s, gazelles, wilde beren, gieren en natuurlijk vissen in de zeeën.

 

bijzonder dieren

Maar er zijn ook veel bijzondere dieren in Israel. Een voorbeeld van zo’n bijzonder dier is de klipdas. Het beestje ziet er uit als een hele grote cavia, maar het lijkt ook wel een beetje op een rat. Een ander bijzonder dier is de woestijnleeuwerik. Dit vogeltje zie je haast niet in de woestijn omdat het vachtje bijna net dezelfde kleur heeft als het zand.


rare vissen

Ook de vissen in de Rode Zee, helemaal in het zuiden van Israel, zijn speciaal. Als je daar duikt zie je ze in allerlei kleuren en formaten. Een bijzondere vis is de tandbaars. Deze grijskleurige vis heeft een hele grote mond. Ze heten niet tandbaars omdat ze zoveel tanden hebben. Maar ze hebben achter in hun enorme mond grote platen om vissen, krabben en kreeften mee fijn te malen. Vroeger is er veel gejaagd op tandbaarzen en nu zijn er niet zo heel veel meer. Daarom zijn ze beschermd.


Een andere grappige vis is de lipvis. Deze heeft ook een grote mond met hele dikke lippen. Verder hebben ze hele felle kleuren, zoals oranje en felblauw. Net zoals de papegaaivis, deze vissen zijn vaak blauw met geel.
Je hebt ook andere speciale dieren in de zee. Zoals de Grijze Murene. Dit dier heeft veel weg van een slang of een paling. En hij heeft hele grote witte ogen met kleine zwarte stipjes. Ze lijken net nep.
 

 

Israel mag trots zijn op de verschillende landschappen in het land. Daarom is het ook niet vreemd dat een aantal mooie gebieden beschermd worden. Je kan dan denken aan de Golan Hoogte, Galilea, het Karmelgebergte, de woestijnen, Samaria en natuurlijk de Dode Zee.

 


 

In het Karmelgebergte zitten veel grotten. In een van die grotten zou de profeet Elia hebben gewoond. Elia is voor joden en christenen een belangrijke profeet. Er is een heel beroemd verhaal over hem: op de berg Karmel had Elia een soort wedstrijd met de priesters van de afgod Baäl. Elia en de priesters wilden kijken wie de echte God was. Ze gingen allebei een offer doen aan hun God. Die God die het offer zou accepteren, was de echte. Een offer werd geaccepteerd als hij in de brand vloog. Die van Elia vloog in de brand en die van de priesters van Baäl niet!

 


 

In de Rode Zee zwemt ook het clownvisje. Dit visje ken je misschien wel. Want het is het visje dat gebruikt werd voor de film Finding Nemo! In de tekenfilm wordt het visje Nemo door een duiker gevangen genomen en gaat zijn vader hem zoeken. Ook in de Rode Zee kan je duiken, maar om nu een clownvisje te gaan vangen?

 

Klikkaart