Landbouw

Omdat een groot gedeelte van het land erg droog is, is landbouwgrond beperkt beschikbaar. Echter, sinds de onafhankelijkheid van Israël is deze grond meer dan verdubbeld dankzij een ingenieus systeem van watertransport en irrigatie*. Zo loopt er vanuit het noorden een grote pijplijn richting het zuiden om rivierwater uit de Jordaan daar naartoe te brengen. Daarnaast staan er diverse fabrieken verspreid door het land om bijvoorbeeld vocht uit de lucht op te vangen of om zeewater te ontzouten.

Zoals je op de satelliet foto kunt zien is Israël van alle landen in het Midden-Oosten het groenst: hier wordt veel voedsel verbouwd. Het is dan ook een van de weinige landen in deze regio die niet alleen de eigen bevolking kan voeden, maar zelfs voedsel verkoopt aan het buitenland. Met name ’s winters is Israël een soort voorraadkast voor Europa door vruchten en bloemen te leveren die hier dan niet kunnen groeien. Kijk eens goed rond in de supermarkt bij de fruitafdeling. Er ligt vaak iets wat in Israël verbouwd is!*

Producten die vaak uit Israël komen, zijn bijvoorbeeld avocado, aardappelen, citrusvruchten, noten, meloenen en aardbeien.

Kibboets en moshav

Zelfs voordat Israël onafhankelijk werd, werden er al twee soorten kleine gemeenschappen opgericht die uniek zijn in de wereld: de kibbutz en de moshav. Dit zijn een soort dorpen waarbij alle inwoners gezamenlijk het land bezitten en bewerken om de gemeenschap te onderhouden. Dit idee kom je haast nergens anders in de wereld tegen en is nog steeds typisch voor Israël!

Terwijl een moshav een zekere mate van privé-eigendom kent, is alles in een kibbutz van iedereen en werden vroeger zelfs de kinderen door iedereen opgevoed. Tegenwoordig zijn veel kibbutzim (meervoud van kibbutz) overgestapt op iets anders dan landbouw, bijvoorbeeld industrie of toerisme. Bovendien is privé-eigendom vaak weer toegestaan en mag je dus bijvoorbeeld een eigen auto kopen.

 

Vanwege de enorme successen in de landbouw in hun eigen land, zijn Israëliërs vanaf de jaren ’60 hulp gaan bieden aan zuidelijke Afrikaanse ontwikkelingslanden. Immers, zij weten als geen ander hoe je om moet gaan met droogte en een sterk groeiende bevolking! 


Hoewel nog geen 1 op de 10 mensen in Israël op een kibbutz is grootgebracht zijn door de geschiedenis heen veel politieke leiders van dit land hier wel van afkomstig. Bijvoorbeeld de voormalige premier Ehud Barak. Hierdoor staan kibbutzniks (een inwoner van een kibbutz) in hoog aanzien.

 

(Binnenkort vind je hier links naar meer informatie)