Klimaat

KLEIN LAND, GROTE VERSCHILLEN

Israel is kleiner dan Nederland. Toch verschilt het weer in Israel overal. Als wij in Nederland een grijze druilerige dag hebben, dan zijn we eraan gewend dat dat ongeveer in het hele land zo is – hoogstens regent het niet overal op dezelfde tijd. In Israel gaat dat anders: in het noorden kan het op grotere hoogte ’s winters gewoon vriezen, terwijl mensen in Eilat op dat moment liggen te zonnen! Dit komt doordat Israël eigenlijk vooral een langgerekt land is met in het binnenland bergen en aan de kusten lage vlakten.

MIDDELLANDS ZEEKLIMAAT

Aan de kust van de Middellandse Zee en verder in het midden en het noorden van Israel is het 's zomers heet en droog en 's winters warm en regenachtig.

WOESTIJNKLIMAAT

In het zuiden van Israel kent het land een woestijnklimaat. In de zomer is het er heel heet en door het hele jaar heen valt er weinig tot geen regen. Het is er dus erg droog. Ook zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Probeer je jezelf maar eens te verplaatsen naar de zuidelijke badplaats Eilat waar het in de winter overdag 21°C kan zijn en waar je 's nachts zal gaan bibberen, omdat het is afgekoeld naar 10°C! Aan zulke grote dagelijkse temperatuursverschillen, is het moeilijk wennen.

Tussen Midden- en Zuid-Israel, zit het klimaat een beetje tussen die twee klimaten in. Het lijkt op een Savanne klimaat. Het is er best wel droog maar er valt meer regen dan in de woestijn en de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn kleiner.

WATERTEMPERATUUR

De temperatuur in het water voor de kusten van Israël schommelen tussen de 15 graden in de winter en de 30 graden in de zomer. Dit zorgt er niet alleen voor dat je er heerlijk kunt zwemmen maar ook andere watersporten kunt beoefenen, zoals windsurfen!

REGEN

Israel kent net als Nederland seizoenen. Maar het is er zo warm dat bijna alle regen valt tussen December en Februari en niet meer daarna.

SNEEUW

Sneeuw komt ’s winters voornamelijk voor op de top van Israëls hoogste berg, de Hermon. Hier vind je dan ook het enige skigebied in het land. Het komt echter ook wel eens voor dat er sneeuw valt in gebieden waar het hier normaal te warm voor blijft. In 2000 viel er bijvoorbeeld in Jeruzalem een pak sneeuw.

 

ZOALS andere landen rond de Middellandse Zee heeft Israël ook te maken met woestijnwinden uit de Sahara. Door bepaalde luchtstromen waait er soms dagenlang een hete, droge wind over het land. Hierdoor wordt het extreem warm in Israël! Omdat mensen er veel last van hebben heet dit ook wel “de Afrikaanse pest”.


DROMEN van een lange lichte zomeravond aan zee in Israël zit er niet echt in. In Israel wordt het in de zomer tussen 19.00 en 20.00 uur donker en in de winter rond 17.00 uur. De zon gaat in de zomer in Israël dus veel eerder onder dan in Nederland. Dat komt, omdat Israel dichter bij de evenaar ligt dan Nederland. 

 

(Binnenkort vind je hier links naar meer informatie)