Klassiek

Israel kent een aantal klassieke componisten. Een paar composities van deze kan je hier beluisteren.

 

Paul ben Haim (1897 - 1984) - Spaans lied (uit: Drie liederen zonder woorden)

Paul ben Haim werd geboren in Duitsland. In 1933 toen het nazisme opkwam, zag hij geen toekomst voor hem als Jood in Duitsland en emigreerde naar het Palestijns Mandaat (Palestina). Hieronder hoor je een deel van zijn drie liederen zonder woorden:

 

Max Brod (1884 – 1968) - Paradies (Paradijs)

Max Brod werd geboren in Tsjechië. Hij was zowel componist als schrijver en journalist. In 1938 is hij samen met zijn vrouw naar het Palestijns Mandaat (Palestina) gevlucht, omdat de nazi's Praag waren binnengevallen. Max Brod was een goede vriend van de schrijver Franz Kafka. In dit stuk voor piano en zang dat hij in Israel in 1951 schreef, gebruikte hij zinnen uit Kafka's dagboeken:

  

Atar Arad - Toccatina a la Turk

Atar Arad is een violist en professor in de muziek. Hij werd geboren in Tel Aviv, maar vertrok na zijn studie in 1968 naar België voor verdere studie. Later is hij gaan werken en spelen in Engeland. In 1980 vertrok hij naar de Verenigde Staten. Daar woont hij nu nog. Hieronder hoor je een muziekstuk van hem, een Turkse toccatina. 'Iets vanuit zijn eigen regio', zoals hij zelf het stuk inleidt:

 

Aviya Kopelman (1978) - Once upon a time

Aviya Kopelman werd geboren in de Sovjet-Unie en verhuisde als kind met haar ouders mee naar Israel. Daar leerde ze piano te spelen. Ze ging naar het conservatorium en besloot om muziek te componeren. Ze wordt als een veelbelovend talent gezien en heeft voor haar leeftijd al veel geschreven.

 

Issa Boulos (1968) - Ishq

Issa Boulos werd geboren in Jeruzalem. Hij ging later muziek studeren in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Hij verhuisde later naar Chicago. Luister hier naar een lied over liefde, dat in 2008 in het Israelische Haifa uitgevoerd werd:

 

Benjamin Yusupov (1962) - Nola (tweede deel)

Benjamin Yusupov werd geboren in Tadzjikistan. Dat was toen een deel van de Sovjet-Unie. Hij verhuisde later naar Israel. In het stuk dat je te horen krijgt, verbindt Yusokov oosterse klanken met westerse (Europese) muziek. Het muziekstuk Nola bestaat uit twee delen: een langzame en een snellere. Hier hoor je het snelle tweede deel:

 

Hieronder is nog een muziekstuk (drie delen) van Benjamin Yusupov om te beluisteren. Het is een Cello concert. Het concert wordt in het Turkse Ankara gegeven. Yusupov leidt als dirigent het orkest: