Humus recept

Ingredienten Humus (spreek uit: goemoes)

500 gram (kleine) kikkererwten
1/2e kop tahina (sesamzaadpasta)
1 eetlepel bakpoeder
sap van 2 citroenen
1 afgestreken eetlepel zout
water

Ingredienten Tatbili (Garnering)

3 eetl. citroensap
1/2e groene peper
1 of 2 knoflookteentjes, fijngehakt
zout
paprikapoeder
olijfolie

Bereiding Humus

Laat de kikkererwten een nacht in water weken. Was de volgende dag de kikkererwten met koud water. Giet de kikkererwten vervolgens in kokend water. Voeg hieraan de bakpoeder toe. Laat het voor een uur lang op hoog vuur doorkoken, terwijl je het schuim dat ontstaat, eruit schept (zie het plaatje rechts).

Laat de kikkererwten hierna nog twee uur op laag vuur zachtjes doorkoken.

Vervolgens schep je de ertwen over in een grote pan. Ze hoeven niet helemaal uitgelekt te zijn. Er moet zelfs wat water erin blijven. Laat ook wat erwten in de pan waarin je ze gekookt hebt: die kan je later gebruiken bij de garnering!


Met een foodprocessor hak je de erwten fijn tot er een pasta ontstaat (zie het plaatje links).

Als het helemaal fijn is en je geen brokken kikkererwten meer ziet, voeg je er het citroensap, de tahina (sesamzaadpasta) en zout toe.

 

 


Met de foodprocessor meng je dit. Het kan zijn dat dit wat moeilijk gaat, vraag dan een van je ouders voor hulp! Die kunnen je vast helpen met het weer glad maken van de pasta. Je humus is nu klaar. Je kan het nu in de koelkast af laten koelen totdat het koud is geworden. Als je de humus wilt eten, moet je het nog mooi aankleden met een heerlijke garnering:
 

 

 

Bereidingswijze Tatbili

Hak de groene pepers en de knoflook klein. Voeg deze samen met het citroensap en een snufje zout.

Presentatie en eettip

Schep met een lepel wat humus op een mooi bord. Smeer het een beetje uit. Schenk er wat olijfolie over en rondom. Strooi er wat paprikapoeder over en garneer de humus verder met de tatbili en wat losse kikkererwten. Humus is het lekkerst met pas gebakken pitabroodjes, en ook heerlijk bij falafel! Eet smakelijk!