Groen drinkwater in Israel

22 december 2011 - In Israel is afgelopen week een nieuwe methode gepresenteerd om de productie van drinkwater uit zeewater goedkoper te maken. Het bedrijf ‘IDE Technologies’ heeft een mobiele installatie ontworpen. Het bedrijf is opgericht in de jaren ’60 en gaat uit van de droom van Ben Gurion. De droom van Israel’s eerste president was om technologie aan te wenden om de oceanen te veranderen in een bron van betaalbaar water. Water om te drinken, voor landbouwdoeleinden en de industrie. IDE heeft na vier decennia van onderzoek & ontwikkeling vele succesvolle waterzuivering producten op de markt gebracht.

Israel bestaat voor tweederde uit droge gebieden, zoals de woestijn, en heeft jaarlijks te maken met grote watertekorten. De strijd tegen de watertekorten heeft geleid dat Israel is uitgegroeid tot een wereldleider op het gebied van water technologieën. Denk hierbij aan de ontwikkeling van baanbrekende nieuwe methoden op het gebied van druppelbevloeiing, water recycling en ontzilting (van zout/brak water, zoet water maken).

      

             Ashkelon waterzuivering                                    Water voor landbouw

Het nieuwste project van IDE, de mobiele waterzuiveringsinstallatie, is gebaseerd op milieuvriendelijkheid. Het proces dat wordt gebruikt bij de waterzuivering werkt zonder chemicaliën en belast hierdoor het milieu veel minder dan de nu in gebruik zijnde installaties. Het product heet door deze milieuvriendelijke eigenschappen: Pro Green.    

De mobiele eenheid die werd gepresenteerd, zit in een container. Daardoor kan de installatie makkelijk worden verplaatst. De installatie kan tussen de 500 en 10.000 kubieke meter water per dag produceren. Deze hoeveelheid water zou voldoende zijn voor een hotel of een klein dorpje in afgelegen gebieden, of tijdens rampen.

IDE opende vorig jaar ’s werelds grootste waterzuiveringsinstallatie in de kustplaats Hadera en zij is nu zelfs bezig een nog grotere installatie te bouwen. De nieuwe installatie zal 150 miljoen kubieke meter water per jaar gaan produceren tegen lage kosten. Zodra deze installatie in gebruik wordt genomen zal meer dan 50% van de huishoudens in Israel voorzien worden met gezuiverd zeewater.  

        

                                               Waterzuivering in Hadera